Hlavní obsah

Komunistický teror i mileniálové. Filmová nadace ocenila nejlepší scénáře

• Aktualizováno

Scenáristická soutěž Filmové nadace zná vítěze pro rok 2021. V hlavní kategorii získali ocenění Tereza Brdečková a Ondřej Cihlář s Janem Látalem. V kategorii Hvězda zítřka pro autory do věku 33 let si šek odnesli Barbora Chalupová s Markem Chalupou, Jakub Votýpka a Natália Antoňáková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ocenění autoři si odnesli celkem 750 tisíc korun.

Článek

Sedm autorů si rozdělilo celkem 750 tisíc korun.

Členové výboru nadace ve složení Ivo Mathé, Ivo Trajkov, Kristián Suda, Petra Soukupová a Zuzana Kopečková vybírali ze 157 scénářů, které tvořila dramata, komedie, pohádky nebo detektivky. Šlo o třetí nejvyšší počet prací v historii soutěže.

Scenáristka Tereza Brdečková: Bohéma je drama, nikoho nesoudí

Kultura

Vítězka hlavní kategorie Tereza Brdečková zasadila děj svého scénáře s názvem Nigrin – nejhorší je strach do srpna 1939 v Protektorátu Čechy a Morava těsně před vypuknutím 2. světové války. Hlavní postavou je bývalý legionář, nyní soukromý detektiv, jenž si nepřeje nic jiného než zůstat stranou politiky, potřebuje však financovat pobyt svého duševně chorého syna v sanatoriu a nový případ, který by finance mohl zajistit, mu nedovolí zůstat v ústraní.

Ondřej Cihlář a Jan Látal zpracovali ve scénáři Hra o světlo téma skautů, kteří jedou v roce 1949 převlečení za pionýry převzít betlémské světlo. Čin, jenž v komunistickém Československu znamenal vážné ohrožení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tereza Brdečková s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem, předsedou správní rady Filmové nadace Petrem Tichým, členem správní rady Martinem Chalupským a předsedou výboru nadace Ivem Mathém.

V kategorii pro tvůrce do 33 let zaujali Barbora Chalupová a Marek Chalupa scénářem na pomezí reality, fantazie a fikce Boží posel, Jakub Votýpka, jehož scénář Na ostří nože se zabývá událostmi z roku 1950, kdy došlo ke kriminalizaci členů tehdejšího československého hokejového reprezentačního mužstva, a Natália Antoňáková, která ve scénáři o milostném trojúhelníku Něco s námi je zpracovává problémy současných mileniálů.

Zákon lásky: V hlavních rolích Sněmovna a manželství pro všechny

Kultura

„V letošním více než širokém výběru se nevyskytl žádný zcela jasný favorit a hodnocení nebylo vůbec jednoduché. I proto je třeba zmínit existenci několika dalších námětů, které prokazují velmi solidní potenciál s šancí na realizaci kvalitního celovečerního filmu,“ uvedl Ivo Mathé, předseda výboru nadace.

Slavnostní předání šeků za účasti partnerů nadace, kterými jsou Barrandov Studio, energetická firma innogy a Česká televize, se konalo v průběhu 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Filmová nadace zároveň vyhlásila další ročník soutěže Literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář, a to opět ve dvou kategoriích. V hlavní kategorii pro všechny autory bez rozdílu věku a v kategorii Hvězda zítřka pro začínající tvůrce do 33 let.

Termín uzávěrky přihlášek je 28. února 2022.

Za 16 let své existence nadace podpořila 112 scenáristů částkou bezmála 12 milionů Kč. Podle scénářů oceněných nadací mělo dosud premiéru 15 filmů.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary představí přes stovku filmů

MFF KV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám