Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Se socioložkou Reifovou o zostuzování chudých lidí v českých reality show

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 10. prosince 2020

Článek

● Rozhovor se socioložkou Irenou Reifovou, která se svým týmem zkoumá zostuzování chudých lidí ve Výměně manželek a dalších českých reality show; s jakými pocity a motivacemi se na tyto pořady dívá publikum a proč bereme chudobu jako individuální selhání, které si zaslouží morální opovržení?

● Esej Jana Géryka o měnící se roli ústavních soudů v současných demokraciích; kdo a proč dělá z vysokých soudů politické aktéry, proč už se lid dnes „nehněvá“, jakými argumenty se Viktor Orbán vymezuje proti komunismu i liberalismu a kde má jeho rétorika slabá místa?

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

● Recenzi Jana Lukavce na knihu Rüdigera Safranského o Johannu Wolfgangu Goethovi; jak těžce prožíval spisovatel Goethe neúspěchy na poli přírodních věd a jaké limity měla jeho záliba v překračování konvencí?

● Sloupek Štefana Švece o tom, jak je dobré hýčkat si ty, s nimiž nesouhlasíme, i když nám nadávají jednou do komoušů a podruhé do fašounů

● Krátké glosy o novém albu Jaromíra Nohavici Máma mi na krk dala klíč a o třech nových knihách: historické publikaci Interhelpo od Jaromíra Marka, sci-fi Věk supernovy od Liou Cch’-sina a literárněvědných studiích Lucie Tučkové Sítem slov

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám