Hlavní obsah

Plzeň čeká dilema, jak uctít Karla Gotta

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Divadlo Karla Gotta? Amfiteátr Karla Gotta? Ulice Karla Gotta? Most Karla Gotta? Zpívající fontána, socha, pamětní deska? Plzeňskou radnici čeká diskuse, jak si natrvalo připomenout slavného rodáka a čestného občana města.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Článek

„Návrhů už se sešla celá řada,“ řekl Právu plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). „K podobným událostem ale myslím náleží střízlivý uvážlivý postoj. Nechceme to řešit kvapně, spíše až v řádu měsíců,“ uvedl Baxa a vyloučil, že by o nějakém konkrétním podnětu rozhodovalo už říjnové zastupitelstvo.

„Vyčkáme nějakou dobu, prodiskutujeme to, a až se na něčem shodneme, budeme kontaktovat rodinu,“ poznamenal Baxa. Pro jaký návrh by byl osobně, neprozradil. „Nějakou preferenci ale mám.“

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Karel Gott

Obzvláště agilní jsou v tomto směru sociální demokraté. Už 3. října nadhodili, že by se po Karlu Gottovi mohlo jmenovat Nové divadlo, ve středu 9. října oznámili, že by zpěvákovo jméno mohl nést lochotínský amfiteátr a divadlo by pro změnu nazvali po Miroslavu Horníčkovi.

„Bylo by to malé poděkování těmto dvěma známým osobnostem, plzeňským rodákům,“ sdělil předseda plzeňské ČSSD Michal Chalupný s tím, že o tom chtějí jednat s koaličními partnery. „Zároveň bychom byli rádi, kdyby se do této diskuse aktivně zapojila i veřejnost,“ dodal Chalupný.

Vyrostli jsme na něm, provázel nás celým životem, vzpomínají lidé na Karla Gotta

Karel Gott

Diskusi o jménu nové divadelní budovy už Plzeň jednou zažila a tehdy neuspěli ani zastánci pojmenování po Miroslavu Horníčkovi, ani primátor Baxa, který navrhoval název Divadlo Václava Havla a měl souhlas Dagmar Havlové. V lednu 2014 ale neuspěla ani jedna strana. „Došlo na kompromisní pojmenování Nové divadlo, což je asi optimální stav,“ připustil Baxa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám