Hlavní obsah

Tvůrci filmu Sviňa: Ucho se utrhlo

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky nejúspěšnější start slovenského filmu zaznamenal thriller Sviňa Mariany Čengel Solčanské a Rudolfa Biermanna, který za první víkend vidělo ve slovenských kinech rekordních 98 056 tisíc diváků. Zítra vstoupí i do českých kin a Solčanská s Biermannem k němu poskytli Právu rozhovor.

Trailer v k filmu SviňaVideo: CinemArtCZ

 
Článek

Proč jste se rozhodli stejnojmennou knihu Arpáda Soltézse převést na plátno?

Biermann: Původně jsem měl nápad natočit seriál, který by vypovídal o propojení moci, novinářů, mafie a politiky. Oslovil jsem Marianu, ale ona mi po čase zavolala, že existuje kniha Sviňa a že bychom si ji měli přečíst. V květnu jsme ji tedy přečetli, pak jsme naštěstí za měsíc sehnali peníze, za další dali dohromady herce a štáb a za další film natočili.

Solčanská: Arpád nám dělal vlastně dramaturga. Četl scénář, dával nám k němu poznámky.

Jak je to ve filmu s poměrem skutečnosti a fikce?

Biermann: Hraný dokument to rozhodně není, je to fikce o boji dobra se zlem. Ale když si člověk začne číst různé kauzy, zjistí, že existují určité archetypy, které se za určitých okolností chovají určitým způsobem. Filmová postava tedy nemá předobraz v jednom člověku. Ale použili jsme některé obecně známé věci, které by bylo škoda do filmu nedat.

Solčanská: Nechtěli jsme dělat rekonstrukci událostí, ale film, který bude emotivně silný a s poselstvím o tom, že bojovat proti zlu není marný boj.

Ty kauzy nekončí, uvažujete o pokračování?

Biermann: Určitě ne, to nemá smysl.

Solčanská: Téma boje dobra se zlem je pořád aktuální a poučka je jednoduchá: krást, lhát a vraždit se nemá. A o tom se filmy točí a budou točit donekonečna. My jsme to téma zpracovali chválabohu divácky úspěšným způsobem.

Biermann: Když krade člověk, který má jít příkladem, protože je zvolený národem jako ten teoreticky nejlepší, je to nepřijatelné. Nikdo netvrdí, že premiér je reálně vinen z té či oné konkrétní věci, ale nemůže se zbavit viny za to, že se stalo, co se stalo. Když společnost funguje tak, že zjevný gangster není vyšetřován, protože se jeho případ zamete pod koberec, když je vražda mladé dívky zakamuflovaná tím, že šlo o feťačku, a když se nevyšetří, že novinář ohlásil, že je mu vyhrožováno, tak se ucho utrhlo.

Solčanská: Každý člověk má v demokratickém uspořádání možnost udělat něco pro to, aby žil v lepší zemi. A tento film je způsob, který jsme zvolili my.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám