Hlavní obsah

Tři české animované filmy uvede festival ve francouzském Annecy

Letošní rok je přes všechny problémy úspěšný pro českou animaci. Po 28 letech se český film (Moje slunce Mad) dostal do hlavní soutěže na největším festivalu animovaných filmů v Annecy, který proběhne 14. až 19. června. Kromě něj budou uvedeny i snímky Myši patří do nebe a Sestry.

Foto: Cinemart

Myši patří do nebe

Článek

„Majoritně česko-francouzsko-slovenský film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové je příběhem české dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí. Producentem snímku je česká společnost Negativ, koproducenty Ron Dyens (Sacrebleu Productions), Peter Badač (BFILM) a Česká televize. Snímek podpořil i Státní fond kinematografie celkem 20,98 milionu korun,” vysvětlil mluvčí fondu Jiří Vaněk.

Dalším českým počinem v Annecy bude film Myši patří do nebe, který byl vybrán do prestižní sekce Screening Events. Celovečerní animovaný debut režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka (koprodukce ČR, Francie, Polska a Slovenska) byl natočen podle stejnojmenné knihy spisovatelky Ivy Procházkové. Příběh dvou přirozených nepřátel, myšáka a lišky, kterým fatální událost umožní stát se přáteli, je spoluprací hlavních producentů Vladimíra Lhotáka z české společnosti Fresh Films a Alexandra Charleta z francouzské Les Films du Cygne.

Foto: Státní fond kinematografie

Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové

„Z premiéry filmu Myši patří do nebe v rámci festivalu v Annecy máme obrovskou radost. Nejen proto, že se jedná o jednu z nejdůležitějších akcí týkajících se animovaného filmu na celém světě a samo o sobě je veliká čest se jí zúčastnit, ale především proto, že Myši a Annecy patří už řadu let tak nějak dohromady. V roce 2014 začala účastí na prestižním festivalovém pitching fóru naše cesta ke koprodukci a díky ní k samotné realizaci. V roce 2018 festival prezentoval mimo jiné náš film na festivalu v Cannes v rámci akce Annecy goes to Cannes. V roce 2019 jsme měli tu čest Myši v Annecy prezentovat v samostatném pořadu v sekci Work In Progress a minulý rok byl film zařazen do sekce Preview online verze festivalu. A teď jsou Myši hotové a my je můžeme na tom samém festivalu předvést divákům ve světové premiéře. A to v tom největším sále v legendárním kině Bonlieu. Splněný sen,“ říkají Grimmová a Bubeníček.

„Film se v Annecy účastní i filmového trhu, doufáme, že světová premiéra na tomto prestižním festivalu přinese řadu nabídek na mezinárodní distribuci. Letos se netradičně nedlouho po festivalu v Annecy odehraje i festival a filmový trh v Cannes, kde budou obchodní jednání pokračovat,“ dodal producent Lhoták.

Snímek má u nás premiéru 7. října 2021.

Posledním českým účastníkem festivalu je krátký animovaný film Sestry. Snímek studentky pražské FAMU režisérky Andrey Szelesové. Sleduje postupně se měnící vztah mezi dvěma sestrami. Film bude soutěžit v sekci Graduation Short Films in Competition. Před dvěma lety zde ve stejné sekci festivalu zvítězil film Dcera režisérky Darji Kaščejevové, pro kterou byl úspěch v Annecy odrazovým můstkem k dalším obrovským úspěchům a oceněním po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám