Hlavní obsah

RECENZE: Když chcete konzumovat, musíte těžit. Indián nikoho nezajímá

Jakub Vágner se opět vydává do Amazonie za nejizolovanějšími indiánskými kmeny v dokumentárním filmu Ještě než zmizí (úterý 20.55 ČT 2). Jejich svět je vážně ohrožen a postupná likvidace původního pralesa bude mít vliv nejen na ně.

Trailer filmu Ještě než zmizí Video: Novinky

 
Článek

Cesta za amazonskými kmeny, zejména kmenem Taoromenani, izolovaným etnikem hluboko v pralese, je doprovázena fascinovaným pozorováním jejich zvyků a znalostí o přírodě i všudypřítomnou atmosférou zániku a obav z neudržitelnosti současné situace.

Cizinec pozoruje, jak si indián dokáže bez jakékoliv techniky zajistit obydlí, jednoduché předměty denní potřeby i dostatek jídla včetně nemalého množství masa. Bílý muž s kamerou jej neruší, ale s civilizací nechce mít nic společného, proto rodina pobývá co nejhlouběji v lese, který nikdy neopouští. Je ale jednou z posledních, upozorňuje dokument.

Foto: Česká televize

Poslední děti se ještě učí znalosti předků.

Miliony dalších indiánů, kteří přišli o své území a ztratili původní znalosti, postupně přijaly od vychytralých těžařů oblečení, plasty a alkohol a stala se z nich lůza v chatrčích na okraji lesa. Jejich děti už přírodě nerozumějí, lovit neumí, nevědí, co která rostlina skrývá, touží po mobilu.

Foto: Česká televize

Jakub Vágner v pralese.

Likvidace pralesů pokračuje a film má ve svém pesimismu pravdu – nikdo to nezastaví, protože i přes velké řeči politiků je to většině lidí spíše jedno. Dokud bude smyslem života většiny populace majetek a konzum, nemůže se nic změnit.

Když se chce konzumovat, musí se i těžit.

Existují sice méně agresivní způsoby využití Amazonie (třeba výzkum rostlin pro výrobu léků, ekoturistika), jenže to je pracné a složité. Jednodušší je, jak říká jeden z místních, „udělat díru do země a těžit ropu“. Snímek nepřináší informace ani tak nové a objevné jako spíš důležité. Měl by ale být ještě konkrétnější. Těžaři tam skoro nejsou vidět, jen se o nich mluví. Měl by uvádět firmy, které v pralese těží, a jmenovat případně jejich západní a čínské majitele a také jména politiků, kteří to povolili nebo alespoň dělají, že to nevidí.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám