Hlavní obsah

RECENZE: Fany a pes a pád Berlínské zdi

Právo, Věra Míšková

Jako připomenutí pádu Berlínské zdi vstupuje dnes, 30 let od té události, do kin animovaný koprodukční film německých režisérů a animátorů Matthiase Bruhna a Ralfa Kukuly Fany a pes. Působivěji než řada jiných přibližuje přelomový devětaosmdesátý rok a mnohé, co s ním souvisí.

Foto: Maur Film

Fany slíbila kamarádce, že jí pohlídá psa.

Článek

Léto se zvolna chýlí ke konci, blíží se škola, ale dvě nejlepší kamarádky Fany a Sofie se musejí rozloučit. Sofie jede s maminkou na pár dní do Maďarska a Fany jí zatím pohlídá jejího milovaného psa Sputnika. Jenže za pár dní je jasné, že matka s dcerou se nevrátí, ujely za babičkou do Západního Německa.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

„Co teď s pejskem?“, ptá se sama sebe i okolí dvanáctiletá Fany a na odpovědi, že pes přece brzo zapomene, trpělivě a důrazně namítá, že nezapomene nikdy a musí se za Sofií dostat, protože i jí se určitě stýská. Začíná dobrodružství, které vyvrcholí až pádem Zdi a s půvabem jednoduché animace i s emocionální silou (dítě a pes) ukáže mnohé ze života nejen v NDR.

Ač logicky pro školáky trochu zjednodušený a v některých postavách přece jen plakátový obraz doby okouzlí prostou moudrostí dětských otázek, vystaví dospělé konfrontacím s nimi i s vlastními postoji. Ty jsou limitované nejen strachem o rodinu, ale velmi sympaticky i nejednoznačností řešení v dramaticky vyhrocené situaci.

Síla dětského přesvědčení a odhodlání, které vycházejí z jednoduchých a logických úvah na jedné straně a drsných prožitků na straně druhé, patří k nesilnějším stránkám filmu.

Fany a pes
Německo/Lucembursko/Belgie/Česko 2019, 90 min. Režie: Matthias Bruhn a Ralf Kukula

Hodnocení: 70 %

RECENZE: Film Mladý Ahmed varuje před fanatismem

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám