Hlavní obsah

Jan Svěrák v novém filmu oholil Vojtu Kotka

V novém snímku otce a syna Svěrákových s názvem Betlémské světlo dostal výraznou roli i Vojtěch Kotek.

Vojta Kotek v Betlémském světle

 
Článek

„Jsem strašně rád, že se mi poštěstilo být s klukama i na place! Už to, že hraju u Cimrmanů, je sen, který jsem se ani neodvážil snít. Myslím, že táta by na mě byl pyšnej,“ svěřil se herec, který ztvárnil dvojroli Matěje a Mária, jenž se pokouší získat mladou lékárnici.

Film vypráví příběh stárnoucího spisovatele Karla Šejnohy, kterému už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. „Moje postava, o které Šejnoha píše, si v určitou chvíli uvědomí, že by mohla být psaná možná ostřejší tužkou a že by měla získat pár ostřejších rysů, jako takový střelec,“ vysvětlil Vojtěch Kotek, který se snaží jako fotograf zapůsobit na lékárnicí ztvárněnou Terezou Ramba.

Foto: Bioscop

Vojta Kotek

Pro tuto dvojici herců není spolupráce jejich první. „My už jsme spolu párkrát točili, známe se dlouho a máme i nějakou partnerskou minulost, takže to je zábavné, když se může člověk opřít o něco, co už s tím druhým prožil,“ svěřil se Kotek s tím, že ve scénáři měli předepsány i drobné spory. „Ty dvě postavy spolu mají docela dost hádek, a ne že my bychom se neustále hádali, ale někdy se to taky stalo, takže máme z čeho čerpat. Dělám si legraci, s Terezou jsme hlavně dobří přátelé, což je vždycky fajn,“ dodal herec.

Aby role Matěje a Mária odlišil, nechal režisér Jan Svěrák Vojtěcha pro jednu z rolí oholit. „Bylo to hrozný. Když jsem vylezl před make-up bus, začala mi být zima na bradu! Vůbec jsem nechápal, že ty vousy dokážou takhle hřát. Cítil jsem se nahý, obnažený a o deset let mladší. Nebylo to příjemné. Je ale příjemné hrát dvojroli, to se mi ještě nikdy nepoštěstilo,“ vysvětlil Kotek s tím, že někteří kolegové ho bez porostu ani nepoznali.

„Když jsem přišel mezi ostatní lidi na plac, tak se mě lekali a říkali: Ježíši Kriste! Kameraman Vladimír Smutný mě odmítal dál oslovovat Vojto a říkal: Teď už jsi Matěj. Takže to snad zafungovalo. Častěji ale nosím vousy, takže s nimi si připadám líp,“ dodal herec.

Snímek Betlémské světlo uvádí do kin 10. 3. společnost Bioscop.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám