Hlavní obsah

Festival v Cannes otevře film Coupez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském covidovém ročníku, kdy mezinárodní filmový festival v Cannes sice proběhl, ale s řadou omezení, mnohem menším počtem účastníků i světových hvězd, se ten letošní chystá zazářit opět v plné kráse a slávě. Zahájí ho dnes večer film Coupez! (Stříhejte!) oscarového režiséra Michela Hazanaviciuse, laureáta canneské Zlaté palmy z roku 2011 za film Umělec.

Foto: Reuters

V Cannes už vytáhli na fasádu festivalového paláce obří plátno festivalového plakátu s hercem Jimem Carreym ve filmu The Truman Show.

Článek

Jeho novinka je komediální horor o natáčení nízkorozpočtového zombie snímku, které poznamená vpád skutečných živých mrtvých. Hlavní roli režiséra ztvárnil francouzský herec Romain Duris.

Původní název filmu byl Z (comme Z), ale poté, co se toto písmeno stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu, režisér vyhověl žádosti ukrajinského kulturního institutu, který ke změně názvu vyzval jeho i pořadatele festivalu.

Hned ve středu bude v soutěži uveden film ruského režiséra Kirilla Serebrennikova Čajkovského žena. Serebrennikov se sice v minulosti kriticky vyjadřoval k ruskému režimu a rostoucí cenzuře v Rusku a několik let nesměl vycestovat z vlasti, přesto jeho účast v canneské soutěži ukrajinský kulturní institut kritizoval, protože prý jeho film financoval oligarcha Roman Abramovič. Kritický byl také ukrajinský producent Denis Ivanov, který v březnu inicioval otevřený dopis vyzývající k všeobecnému bojkotu ruské kinematografie.

Bude se hrát také dokument litevského filmaře Mantase Kvedaravičiuse, jenž zahynul minulý měsíc v ukrajinském městě Mariupol. Snímek Mariupolis 2 se podařilo dokončit díky Kvedaravičiusově snoubence Hanně Bilobrovové, která ho do ukrajinského přístavu doprovázela a natočené záběry i filmařovo tělo z města pod blokádou vyvezla.

V dalších dnech až do 28. května bude hlavní soutěž hodnotit mezinárodní porota, jejímž předsedou je francouzský herec Vincent Lindon. O Zlatou palmu bude usilovat osmnáct filmů, jejichž tvůrci se většinou na festival vracejí už po několikáté a často získali ceny v předchozích letech.

Jako hosté přijedou Anne Hathawayová, Tom Cruise, Javier Bardem nebo Dán Mads Mikkelsen, kteří se dostaví na Rendez vous s diváky.

Účast české kinematografie v canneském programu nebude velká. Nejvýznamnější je uvedení filmu Věry Chytilové Sedmikrásky z roku 1966 v sekci Cannes Classic, která představuje klenoty světové kinematografie v digitálně restaurované podobě.

Sedmikrásky rozšiřují počet digitálně restaurovaných československých snímků uvedených na významných filmových festivalech. Po Ikarii XB 1, Démantech noci, Láskách jedné plavovlásky a loňském filmu Až přijde kocour jde o pátý film z Národního filmového archivu zařazený do sekce Cannes Classics.

Ve stejné sekci se bude hrát také slavný dokument Viděno osmi o letních olympijských hrách v roce 1972, jenž natočili významní světoví filmoví režiséři, mezi nimi i Miloš Forman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám