Hlavní obsah

Festival Anifilm se přestěhoval do Liberce, začne v květnu

Novinky, Stanislav Dvořák

Osmnáct ročníků mezinárodního festivalu animovaného filmu proběhlo v jihočeské Třeboni, ale kapacita jihočeského městečka již nestačí. Festival se proto stěhuje do Liberce.

Foto: Michael Polák, Právo

Ještěd, dominanta Liberce

Článek

„Necháváme Třeboň za námi, pomohla nám stát se světovým festivalem, pomohla nám vyrůst a jsme za to rádi. Doufáme, že i my jsme byli Třeboni přínosem k její větší proslulosti. Animace znamená oživení a pohyb a my se teď potřebujeme posunout dále,“ řekl ředitel festivalu ANIFILM Tomáš Rychecký.

Akce se rozrostla natolik, že ji malebná, ale malá Třeboň nezvládá, v letošním roce přijelo podle pořadatelů 9000 návštěvníků. Snaha o rozšíření kapacit a zázemí pro festival bohužel se zrušením projektu Domu animace třeboňským zastupitelstvem letos v dubnu ztroskotala.

„Anifilm, který figuruje na mapě světových festivalů už od roku 2002, je nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě. Kromě mezinárodní propagace můžeme především hovořit o ekonomickém přínosu pro město, do kterého během festivalu přijede minimálně 10 000 návštěvníků. Většina z nich ve městě využije nejenom ubytovacích a gastro služeb, ale bude využívat veškerou infrastrukturu, kterou město nabízí,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Anifilm proběhne v mnohem větším Liberci, který může nabídnout i univerzitu, 5. - 10. května 2020.

„Nové příležitosti se naskytnou i v širší podpoře ze strany partnerů a sponzorů, jako je například Technická univerzita nebo IQ landia, kterým pořadatelé festivalu nabízí možnost zapojení do respektovaného a nepřehlédnutelného mezinárodního kulturního projektu. Realizační tým Anifilmu 2020 uvítá každý nový kontakt, nabídku možné spolupráce při organizaci i přípravě programu,” dodala za pořadatele Gabriela Zajícová.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám