Hlavní obsah

Američani oslovili Marhoula pro film o McCarthym

Američtí producenti si režiséra Václava Marhoula vybrali k natočení filmu o bývalém americkém senátorovi Josephovi McCarthym zřejmě kvůli tomu, že má zkušenost se životem v nesvobodě. Marhoul to řekl na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kam si s sebou přivezl i scénář k připravovanému filmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Marhoul

Článek

Výroba snímku je plánována na příští rok, s ohledem na situaci v USA, kde se stále rychle šíří nákaza koronavirem, není ale nic jisté. Pokud však Marhoul film začne točit, stane se jedním z mála českých režisérů, kteří pro Hollywood točili.

„Já jsem pro ně člověk, který žil 29 let v komunismu. Žil jsem v té manipulaci a strachu, takže mám na rozdíl od Američanů vlastní empirickou zkušenost. A o to víc tomu problému rozumím nebo rozumět můžu,” uvedl režisér k důvodům, proč jej producenti pro životopisné drama o McCarthym oslovili.

A přece točí. Woody Allen uvede nový film v září

Film

Téma filmu považuje Marhoul za nadčasové. „Jde o principy, které se jmenují populismus, fašismus, manipulace s lidmi a využívání strachu k upevňování vlastní moci. A dnes jsme v situaci, kdy kolem sebe máme McCarthyů tucet, takže tady máme Orbána v Maďarsku, Kaczyńského v Polsku, Putina v Rusku, Donalda Trumpa v Americe, Borise Johnsona v Británii, Bolsonara v Brazílii a u nás máme Andreje Babiše a pana Zemana,” řekl režisér.

Marhoul zatím dělá na scénáři snímku a s druhým scenáristou si „vyměňuje nápady”. Současně se řeší herecké obsazení. „Ale o tom zatím nemohu mluvit,” doplnil Marhoul.

Na filmu by se měl podílet i kameraman Vladimír Smutný, který s Marhoulem pracoval na jeho snímcích Nabarvené ptáče, Tobruk a Mazaný Filip. Interiéry dramatu by se měly částečně natáčet v Praze na Barrandově. To by umožnilo spolupráci se štábem, se kterým režisér pracuje pravidelně. Z natáčení v USA obavy nemá. „Budu se muset naučit všechnu anglickou terminologii, oni totiž na place používají úplně jiná slova než my,” uvedl režisér.

Foto: Profimedia.cz

Joseph McCarthy

Americký filmový štáb poprvé viděl při práci, když přijel režisér Miloš Forman v 80. letech do Prahy točit film Amadeus. FAMU tehdy upozornila studenty, že kdo se s tímto českým emigrantem setká, bude vyloučen ze školy. „S Milošem Formanem jsme si dohodli tajnou schůzku v Riegrových sadech. Následně mě Miloš pozval na natáčení do Tylova divadla a já jsem poprvé v životě viděl, jak se dělá americký film,” popsal událost Marhoul.

Joseph Raymond McCarthy byl americký republikánský politik, který zahájil v 50. letech hon na komunisty v Americe. Tvrdil, že jsou úplně všude, v americké federální vládě, v Hollywoodu atd. Svá tvrzení však neuměl dokázat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám