Hlavní obsah

Zpěvačka Lenka Nová: Je krásné v tichu počkat na další tón

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a skladatelka Lenka Nová představila minulý týden třetí videoklip ke svému loňskému albu Dopisy. Vznikl k písni Pro Boha a natočila ho sama během svého pobytu ve Slovinsku, kde částečně trávila podzimní lockdown. Koncepční album bylo inspirováno skutečnými dopisy, které sbírala tři roky.

Foto: archiv umělkyně

Lenka Nová myslí na to, že by natočila koncertní album.

Článek

Album Dopisy je úspěšné, jsou na ně příznivé ohlasy od posluchačů i hudebních publicistů. Čemu to přisuzujete?

Nejsou koncerty, a tak nemám možnost vnímat ohlasy lidí při živém provedení skladeb. S fanoušky jsem v kontaktu jen díky sociálním sítím a jsem ráda, že mi od doby, kdy deska vyšla, přicházejí velice pozitivní vzkazy. Mnozí mi píšou, že jim písničky pomáhají.

Myslím si, že je oslovil koncept alba. Písně vznikaly na základě skutečných příběhů, které lidi prožili a popsali v dopise někomu jinému. Jsou tedy autentické. Po hudební stránce je album vlídné a člověk má chuť se k němu vracet. Nahráli ho výborní muzikanti a jejich výkony jsou výjimečné. Sešla se příjemná parta lidí, pracovali jsme v dobré atmosféře a všechno nám takříkajíc sedlo. Podle mě se i tato skutečnost v písních projevila.

Skromně jste se nezmínila o tom, že klíčovým prvkem alba je váš výborný pěvecký výkon. Jakou roli v písních svému zpěvu dáváte?

Nejsou pro mě důležité ekvilibristické výkony. Věnuji se žánru, v němž je na prvním místě text a obsah sdělení. Musím jim věřit, musím přesně vědět, o čem zpívám, a potom se naprosto oddám pěveckému výkonu.

Melodická a technická část musí být automaticky dobře zvládnutá, mělo by to vyznít jaksi samozřejmě, důležité jsou emoce a uvěřitelnost.

Na vašich koncertech diváci sedí. Je to pro vaši hudbu důležité?

Myslím, že to je pro všechny zúčastněné pohodlnější. Vyhovuje mi to, kolikrát si při zpěvu na pódiu také sednu. Možná to ale také souvisí s určitým vývojem. Postupně jsou mé koncerty komornější, intimnější, ztišují se a ticho v nich vůbec hraje velice důležitou roli. Je krásné si v tichu počkat na další tón, ať už mnou zazpívaný, nebo zahraný nějakým nástrojem.

Pro skladby na album jste vy a váš autorský tým čerpal y z dopisů, které vám lidé poskytli. Jaké je pozadí vzniku písničky Pro Boha?

Když mi lidé začali posílat dopisy, neuvědomila jsem si zpočátku, že se dostanu k velmi intimním okamžikům ze života těch, které jsem třeba ani nikdy nepotkala a nepotkám. V dopisech byly příběhy, které napsali ve chvílích, kdy je něco trápilo. Cítila jsem, že bych na jejich upřímnost měla reagovat, a tak jsem si s autory dopisů vyměnila několik kratších vzkazů nebo listů. Snažila jsem se jim jejich situaci usnadnit, nějak jim pomoci, vnést do jejich příběhu pohled třetí strany. Tyto zážitky byly mnohokrát velice silné.

Některé dopisy byly napsány s tím, že nebudou nikdy odeslané. Jejich autoři se v nich chtěli jen vypsat z toho, že je něco trápí nebo nemohou najít odpověď na nějakou životně důležitou otázku. Psali ho takříkajíc do zdi a potom mi ho poslali. Je to i osud dopisu, podle kterého vznikla písnička Pro Boha.

Proč jste klip k ní natočila ve Slovinsku?

Protože mi moře, u kterého jsem loni na podzim byla, tu atmosféru příběhu evokovalo. Je v něm síla a autorita něčeho, proti čemu jsme my lidé naprosto bezmocní. Moře tam bylo, je a bude, ať už po jeho břehu chodí kdokoli. Jeho sílu si člověk uvědomí, vždy když na ně dlouze hledí.

Autorem textu písně Pro Boha je Lukáš Pavlásek. Vybral si to téma sám?

Hovořili jsme o tom, co mi lidé posílají. Mluvila jsem o více příbězích a on mi na desku napsal dva texty. Jeden byl láskyplný a druhý, k písničce Pro Boha, duchovní. Napsal ještě jeden, ale na ten se nedostalo.

Lenka Nová točila u moře videoklip Pro Boha

Kultura

Víte už dnes, jestli i vaše další album bude koncepční?

Ráda bych nějaké téma našla, lépe se potom tvoří. Už občas mám nějaký nápad na novou píseň pro další album, ale zatím není nic, co by je spojovalo. Tak to nechám běžet a uvidíme, co přijde.

Přemýšlím také o vydání živého alba, které zatím ve své diskografii nemám. Základem mého fungování v hudbě jsou koncerty a mám to štěstí, že hraju se skvělými muzikanty. Nejspíš tedy budu své další aktivity směřovat k takovému albu. A věřím, že tahle doba pomine a já ho budu mít kde natočit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám