Hlavní obsah

Zpěvačka Andrea Hauer: Mým vzorem je Amy Winehouseová

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S první svou písničkou, doprovázenou černobílým klipem, přichází pětadvacetiletá česká zpěvačka Andrea Hauer. Zpěv studovala u profesora Eduarda Klezly na Konzervatoři Jaroslava Ježka, zkušenosti nabírala při sedmiměsíčním vystupování ve Španělsku a ve skladbě I Think About You se nechala ovlivnit r’n’b, soulem a jazzem.

Foto: archiv umělkyně

Andrea Hauer je na začátku své kariéry.

Článek

Co bylo před vydáním prvního singlu?

Zpívat jsem začala v osmi letech. Navštěvovala jsem soukromé hodiny a ve dvanácti byla mým cílem konzervatoř. V letech 2011 až 2016 jsem tedy na Konzervatoři Jaroslava Ježka studovala obor muzikál. Mým profesorem byl Eduard Klezla. Později jsem účinkovala v muzikálu Alenka v kraji zázraků v pražském divadle Hybernia. Hrál se necelé dva roky. Účinkovala jsem i v Divadle Na Fidlovačce a Divadle Broadway.

Loni jsem sedm měsíců vystupovala ve Španělsku, přesněji v kraji kolem Barcelony a na Kanárských ostrovech. Zpívala jsem ve skupině složené ze světových hudebníků, která účinkovala v hotelových resortech. A v současné době se věnuju vlastní tvorbě.

Co vás k ní přivedlo?

Muzikáloví zpěváci interpretují skladby jiných autorů. Já si to vyzkoušela v Hybernii, a ač mi to dalo spoustu cenných zkušeností, více mě to táhne k vlastní tvorbě. Naplno jsem si to uvědomila během pobytu ve Španělsku. Vystupovala jsem každý den, a být na pódiu a zpívat lidem je pro mě přitažlivější než účinkovat v muzikálu.

V té skupině jsme byli dva zpěváci, můj kolega byl z Jihoafrické republiky. Byli jsme obklopeni nesmírně talentovanými muzikanty z mnoha zemí a společně jsme vystupovali pro lidi z celého světa. Velice mě to inspirovalo. Současně vím, že se musím opravdu snažit, protože svět je plný nadějných hudebníků a zpěváků. Nabrala jsem zkušenosti k nezaplacení.

Foto: archiv umělkyně

Andrea Hauer vystupovala v divadle i v muzikálu.

Podnítilo vás zpívání pro lidi z celého světa k tomu opatřit singl anglickým textem?

S psaním anglických textů jsem začala už dříve. Ve Španělsku jsem si jen ve chvílích volna na plážích uvědomila, že když k nim přidám dobrou melodii, může z toho být krásná píseň. Zároveň mi je jasné, že styl, kterému se chci věnovat, není moc pro české publikum. Taková hudba se u nás zatím moc neposlouchá. Chtěla bych to změnit, ale těmi anglickými texty se současně pokusím oslovit i posluchače v zahraničí.

Jakému stylu se chcete věnovat?

Baví mě spojení jazzu, soulu a r’n’b. Mým nedostižným vzorem je Amy Winehouseová. Miluju ji, byla jedinečná. Na konzervatoři jsem o ní psala absolventskou práci. I když jsem ji osobně neznala, byla výjimečný člověk s obrovským talentem.

O čem je vaše písnička I Think About You?

V překladu do češtiny její název znamená Myslím na tebe. Pojednává o krásných chvílích s jedním člověkem. Tou písničkou chci také říct, že krásné vzpomínky a prožitky nám nikdo neukradne, navždy nám zůstanou. A i když je to někdy bolestivé, musíme jít dál.

Klip k písni I Think About You od Andrey HauerVideo: archiv umělkyně

Jaké máte další plány?

Mám připravených pár dalších písniček. Jejich realizace a natočení klipu jsou ale nákladné, takže si hledám práci, abych si na jejich realizaci a vydání vydělala.

Měla jsem podepsanou smlouvu na další vystupování ve Španělsku, odletět jsem měla v dubnu. Pandemie koronaviru ale všechno zhatila, a tak alespoň doufám, že se to zlepší a budu moci odjet třeba na podzim.

Vystupuju také se skupinou Petra Kutheila, a kdyby to vyšlo, ráda bych jela nabrat zkušenosti do světa. Láká mě třeba Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám