Hlavní obsah

Zemřela Marie Versiniová, Nšo-či z Vinnetoua

Guingamp

Ve věku 81 let zemřela francouzská herečka Marie Versiniová, jejíž nejznámější rolí byla Nšo-či z filmu Vinnetou.

Zemřela Marie Versiniová

 
Článek

Rodačka z Korsiky zemřela podle německého listu Bild ve čtvrtek v západofrancouzském Guingampu.

Do Bretaně se Versiniová přestěhovala přede dvěma lety z Paříže poté, co si v bytě vážně poranila hlavu a utrpěla několik zlomenin.

Foto: Profimedia.cz

Marie Versini na snímku z prosince 2016.

„Nic už není jednoduché, ani čekání na to, až bude líp,“ řekla Bildu v roce 2019 během zotavování.

Dcera profesora ze Sorbonny se na filmovém plátnu objevila už ve dvaceti letech, první větší roli získala v roce 1958 v anglickém filmu A Tale of Two Cities, zahrála si i v americkém filmu Pařížské blues.

Foto: Profimedia.cz

Marie Versiniová na archivním snímku z období natáčení Vinnetoua

V roce 1963 přišla její životní role po boku krajana Pierra Brice (✝86) a Němce Lexe Barkera (✝54) ve filmu Vinnetou, kde si zahrála Vinnetouovu sestru Nšo-či, která chovala náklonnost k jeho věrnému druhovi Old Shatterhandovi.

„To natáčení v Chorvatsku s Lexem (Barkerem) a Pierrem (Bricem) bylo nezapomenutelným zážitkem. Tehdy jsem si ani neuvědomovala, jak je ten film úspěšný a jeho sláva trvá až dodnes,“ vzpomínala Versiniová, která si poté zahrála i v dalších „indiánských” filmech natočených na námět knih Karla Maye.

Foto: Profimedia.cz

Jako sestra apačského náčelníka Nšo-či po boku Lexe Barkera jako Old Shatterhanda.

Svět filmu pak Versiniová opustila už v roce 1984, jelikož se starala o svého o 22 let staršího muže, režiséra a scenáristu Pierra Vialetta (†94), jehož si o deset let dříve vzala a v jehož filmech se často objevovala. Žili spolu devětatřicet let, děti však neměli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám