Hlavní obsah

Zemřela beatnická básnířka Diane di Prima

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 86 let zemřela o víkendu americká spisovatelka, básnířka a aktivistka Diane di Prima. Informovala o tom její rodina.

Foto: Facebook - Front Page with Dominique DiPrima

Článek

Rodina v prohlášení uvedla, že Di Prima zemřela v neděli 25. října v nemocnici v San Francisku. Sužovaly ji zdravotní problémy včetně Parkinsonovy choroby, přesto prý ale téměř do poslední chvíle pracovala na knihách.

Diane di Prima napsala čtyři desítky knih a její práce byla přeložena do dvaceti jazyků. Newyorská autorka italského původu se v padesátých a šedesátých letech spojila s tamním hnutím beatníků, později přesídlila do San Franciska. Někteří ji označují za most mezi beatníky a hippies konce šedesátých let.

Di Prima chvíli žila i v psychedelické komunitě Timothyho Learyho. Začala studovat sanskrt a buddhistickou filozofii a vystupovala proti válce ve Vietnamu.

V češtině je dostupná jen menší část její tvorby. Jde např. o knihy Střípky písně a Čas beatniků nebo o antologii amerických básníků Horoskop orloje.

Zemřel básník Zeno Kaprál

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám