Hlavní obsah

Zemřel bubeník skupiny Yes Alan White

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bubeník slavné rockové skupiny Yes Alan White po krátké nemoci zemřel. Bylo mu 72 let.

Foto: Profimedia.cz

Alan White

Článek

Alan White vstoupil do kapely Yes v roce 1972 a psal s ní historii progresivního rocku. Se skupinou vydržel padesát let.

Kromě Yes spolupracoval s Georgem Harrisonem a Johnem Lennonem a the Plastic Ono Band – hrál třeba na nahrávkách Instant Karma a Imagine.

„Během své kariéry trvající šest dekád byl Alan pro mnoho lidí ledasčím. Uznávaná rocková hvězda pro fanoušky na celém světě a kamarád z kapely, gentleman a přítel pro všechny, kteří ho potkali,“ uvedla rodina.

Foto: Profimedia.cz

Alan White

White se narodil v anglickém Peltonu v roce 1949. Na bicí začínal hrát ve dvanácti letech a jako teenager už vystupoval v klubech.

Jeho kariéra nabrala obrátky, když mu v roce 1969 zavolal John Lennon.

„Myslel jsem, že je to kamarád, který si dělá legraci, tak jsem telefon položil,“ vzpomínal White v roce 2019. Pak mu zavolal znovu a Lennon mu oznámil, že potřebuje bubeníka na koncert v Torontu. Další den se za ním vydal.

Po koncertě mu Lennon nabídl spolupráci na desce Imagine.

S Yes natočil inovativní alba jako Tales From Topographic Oceans a Relayer i popovější věci z osmdesátých let včetně hitu Owner Of a Lonely Heart. Ještě v roce 2021 se podílel na desce The Quest.

Během osmé dekády také hrával s Jimmym Pagem v projektu XYZ, což znamenalo „Ex Yes and Zeppelin“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám