Hlavní obsah

Vzpomínky na Josefa Abrháma: Pánaboha nelze obehrát

Na úmrtí jednoho z nejlepších českých herců Josefa Abrháma reagovali v úterý umělci i politici.

Foto: Profimedia.cz

Josef Abrhám s Libuší Šafránkovou

Článek

„Kdybych to býval věděl, že pan Abrhám je v Andělovi Páně 2 naposled před filmovou kamerou… Být tím režisérem, který stojí u konce takové hvězdné herecké kariéry, vůbec není příjemný pocit. Byl bych raději, kdyby pak natočil ještě dalších deset dvacet filmů! Ale síly už nebylo a Pánaboha nelze obehrát. A tak má nebe dnes o jednoho svatého Josefa navíc. Nad hlavou už nemá křídou namalované parohy, ale korunu herecké i lidské slávy. A milovanou Popelku opět u sebe,“ zavzpomínal na sociální síti režisér Jiří Strach.

Zemřel Josef Abrhám

Kultura

„Téměř do roka za svou ženou odešel noblesní, vzdělaný člověk, kolegiální herecký partnera především velký herec moderního intimního stylu. Odešel kamarád Josef Abrhám. Upřímnou soustrast Josífkovi, který tatínka dochoval, Mirce i celé truchlící, pečující rodině. Milý Pepo, tu zmrzlinu si spolu dáme až tam,“ napsala Dagmar Havlová.

„Josef Abrhám byl tvůrce, který nejvýznamnějším způsobem ovlivnil podobu herectví v českém divadle i v širším evropském kontextu. Každé představení bylo především setkáním s Josefem Abrhámem jako s osobností, která zastává hodnotově silný vztah ke světu,“ řekl Právu generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

„Jeho divadelní postavy byly vždy autentickým a pravdivým vyjádřením Abrháma jako člověka i umělce. Tento v 60. letech převratný způsob herectví se v českém divadle uplatňuje i dnes a mezi jeho významné nástupce patří třeba soubor Dejvického divadla. Josef Abrhám byl mimořádně populární tvůrce, který neztratil sám sebe v bulváru a uchoval si vlastní uměleckou a morální integritu po celou dobu své kariéry. Také proto byl jedním z nejoblíbenějších herců Václava Havla,“ dodal.

„Josef Abrhám byl mým absolutním favoritem mezi českými herci. Originální herecký styl, silná osobnost, nulová bulvární exhibice. Bude moc chybět. Díky za mnoho radosti z kvality, kterou přinesl. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ uvedl Vít Rakušan, první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR.

Foto: Profimedia.cz

Josef Abrhám

„Josef Abrhám byl vynikající herec a charakterní člověk. Mám nesmírně ráda mnoho jeho rolí. Dal nám všem obrovskou radost a moudrost. R.I.P.,“ napsala pražská radní Hana Kordová Marvanová.

„Jsou chvíle, ke kterým se těžko dá něco říct. Když odejde výjimečný a v tomhle případě i blízký člověk... Strašně toho lituju a myslím na jeho rodinu, vnuky a všechny blízké. Bude mi po něm smutno a myslím, že tady bude strašně chybět,“ řekl ČTK herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Doplnil, že donedávna Abrhám se Šafránkovou u něj hráli ve videosekvencích ze záznamu Bogarda a Bergmanovou ve hře Zahraj to znovu, Same. „Hráli jsme to asi čtyřistakrát. Nakonec na poctu Líby (Šafránkové) jsem se rozhodl, že už to představení ukončíme. Byla na něj velká návštěvnost a dalo by se hrát ještě několik let, ale už mi to připadlo nepatřičné. Budeme je mít oba stále před očima,“ uvedl.

„Oni byli s Libuškou léta letoucí nerozlučná dvojice a já jsem měla tu možnost s nimi natáčet film Všichni moji blízcí. Bylo to nezapomenutelné natáčení, oni byli hrozně vtipní a pan Abrhám byl neuvěřitelný,“ řekla herečka Tereza Brodská. Spřátelili se i s Brodské manželem fotografem Herbertem Slavíkem, setkávali se a on je několikrát fotil.

„Pan Abrhám byl vždy u toho, když se fotila sama Libuška, a to focení jí zpestřoval. Bylo to roztomilé. Takže teď už jsou spolu a možná je to tak asi správně, protože myslím, že jejím odchodem dost trpěl,“ dodala Brodská.

Reklama

Výběr článků

Načítám