Hlavní obsah

Výtvarník a hudebník Martin Němec: Vydal jsem se do snových krajin

Právo, Jan Šída

Ačkoli jsou kvůli pandemii galerie zavřené, sem tam se nějaká možnost vystavování přece jen najde. Projekt Artvárium, který právě probíhá v pražské Pasáži českého designu a představuje ve výlohách díla několika tvůrců, je jednou z takových možností. Mezi vystavujícími najdeme také malíře a hudebníka (člena kapel Precedens a Lili Marlene) Martina Němce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Němec pracuje i na nových skladbách své skupiny Precedens.

Článek

Kdo vás oslovil, abyste vystavoval na prodejní výstavě Artvárium?

Kurátorka Reny Mužíková, která Artvárium vymyslela a s energií sobě vlastní zrealizovala. Protože jsem ve výkladní skříni ještě nevystavoval, tak jsem přikývl. Musel jsem oželet za poslední rok několik samostatných výstav, o koncertech nemluvě, a tak mě tenhle nápad zaujal.

Podle čeho jste vybral pět obrazů, které vystavujete?

Byla to jednoduchá volba. Jsou to obrazy z poslední doby a víc se jich tam prostě nevešlo. Vybral jsem věci, které mají nějaký kontext, barevně i obsahem vytvářejí vlastně samostatný celek. Tím, že jsou soustředěny na malou plochu, je to nezbytné. Jde vlastně trochu o takový komiks.

Vystavená díla nejsou figurativní. Představují pohledy na město a do krajiny vaši aktuální uměleckou fázi?

Ano, ocitl jsem se v novém období. Figurativní motivy jsem částečně opustil a vydal se do nějakých snových krajin. Ale při bližším prohlédnutí je i v těchto obrazech mnoho detailů s lidmi, a hlavně zvířaty. Zkrátka jsou ty vymyšlené krajiny zabydlené.

Jak dlouho budou díla v pasáži k vidění?

V Pasáži českého designu budou má díla dva měsíce, tedy do prvního týdne v červnu včetně. S vystavujícími se bude možné v pasáži potkat 15. dubna mezi druhou a šestou hodinou. Na facebookových stránkách martin.nemec.umelec je možné se dozvědět další aktuální podrobnosti.

Jsem tam poměrně aktivní, vytvořil jsem si takovou oázu, jakési demilitarizované pásmo milých lidí, kterým předkládám fejetony, obrazy nebo hudbu. Nikdo si tam s nikým nenadává, je to ráj na zemi. Z těch mých příspěvků vyšla loni také knížka s názvem Krásný den!

Na čem aktuálně pracujete?

Chodím intenzivně do ateliéru, tak šest dnů v týdnu, a kromě toho pracujeme s kolegou z kapel Precedens a Lili Marlene Pavlem Nedomou zhruba jednou za týden na nových skladbách. Chtěl bych vydat desku Precedens s novými věcmi, které už mám vlastně hotové, takže dolaďujeme jejich zvukovou podobu a aranžmá. Jednu mou novou věc včetně textu si vybral na aktuálně vycházející album i Michal Prokop.

Co se týče ovlivnění dobou covidovou, je to paradox, protože jsem začal malovat mnohem pozitivnější obrazy plné barev. Je to ale asi jakási autoterapie, abych si posvítil těmi barvami na cestu, abych se neztratil v mlze všeobecného marasmu. A ono to opravdu funguje!

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám