Hlavní obsah

V Praze zahrají Ghost. Skupina, která přináší příběhy světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá kapela mající ve své tvorbě jako klíčový prvek heavy metal dosáhla v posledních letech tak výrazného vzestupu jako Ghost. Tito Švédové vydali pět respektovaných alb, za skladbu Cirice z roku 2015 mají cenu Grammy, chlubí se i dvěma dalšími nominacemi na ni a vědí, jak to vypadá na prvních místech prodejních žebříčků doma i ve světě. V neděli 24. dubna vystoupí v pražské O2 areně.

Foto: Live Nation

Tobias Forge jako Papa Emeritus IV.

Článek

Jejich show bude dobré vnímat dvěma smysly souběžně. Ghost totiž nabízejí nejenom energickou a nápaditou metalovou hudbu s příměsí řady dalších stylů (hard rock, pop rock, black metal, psychedelie) i odkazy k tvorbě velikánů rockové historie, jejich show je nadto pastva pro oči, neboť její pevnou součástí je divadelní složka.

Texty mají leckdy protikřesťanskou, až satanistickou povahu. V Americe se kvůli tomu tamní církevní kruhy proti kapele vyhradily, na místech jejích koncertů se dokonce protestovalo. Zpěvák a jediný šéf formace Tobias Forge nicméně tvrdí: „Nemáme militantní program, jsme zábavní skupina. Zabýváme se i tím, jak se lidé vztahují k božstvu nebo bohu, také podřízeností, pověrou nebo náboženským vyznáním.“

Ghost přišli na svět ve švédském Linköpingu v roce 2006. Forge v čele kapely používá pseudonym Papa Emeritus a mění římská čísla za ním. S aktuálním albem Impera (2022) je Papa Emeritus IV, ale s minulou deskou Prequelle (2018) byl Cardinal Copia. Další členové kapely jsou anonymní a označují se jako The Nameless Ghouls. Oni se mění, frontman zůstává.

„Vždy jsem byl velkým fanouškem Kiss,“ říká Forge. „Většina jejich příznivců pozná období kapely podle fotografií, podle toho, co na nich mají muzikanti na sobě. Proto mě napadlo, že aby má skupina nezestárla, musím také vytvořit etapy. A tak je každé album po mnoha stránkách jiné. Vzniká tak i nostalgie. Pocházím z heavymetalového prostředí a vím, jak důležitá je. Doba pozornosti je dnes krátká, a tak chci, aby lidé mohli říct: Byl jsem u toho, když se tato část éry Ghost odehrála.“

Forge tak zasvěcuje alba různým historickým událostem. Na minulém počinu Prequelle se zabýval morovou epidemií v evropském středověku, na novince Impera zrozením a pády impérií, válečnými mašineriemi i vzestupy a kolapsy společností.

„Žijeme v době, kdy věříme, že historie je minulostí a vše, co prožíváme, je věčné. To ale není pravda. Možná tu jsou postaveny základy společnosti, která by mohla nějakou dobu fungovat, ale když se podíváte do historie, zjistíte, že je v ní přirozený cyklus. Společnost se buduje, je zdokonalována a potom se rozpadne. Dokonce i diktatury. Všude, kde je diktátor, a všude, kde je systém, se to po čase rozpadne. To je koloběh věcí. Svým způsobem musíme ničit, abychom mohli znovu stavět. To však nutně neznamená, že musíte všechno zničit na padrť,“ vysvětluje filozofii nové desky Forge.

Jeho slova dnes znějí skoro zlověstně. Naznačená temná vize ale jistě není důvodem toho, že nové album Impera má velmi kladné recenze a v žánrových prodejních hitparádách se ve Velké Británii a Americe dostalo až na stříbrné pozice.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám