Hlavní obsah

V Praze vyrostla unikátní koncertní scéna. V sobotu na ní zahraje Daniel Hope

Právo, jaš, kul

U Slovanského ostrova v Praze byla včera přímo na Vltavě postavena plovoucí scéna, která pojme až tisíc diváků. V sobotu na ní v rámci festivalu Struny podzimu vystoupí britský houslista Daniel Hope a český soubor Epoque Orchestra. Scéna měří 14 x 10 metrů, její konstrukce váží 13 tun a nosnost hlediště je 600 tun. Diváci si koncert užijí nejen z ní, ale i z lodiček a šlapadel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stavba unikátní scény.

Článek

„Od počátku festivalu máme rádi výzvy a mimořádné počiny. Tento je v celé jeho historii jednoznačně největší. Žádné v minulosti realizované řešení takovéto plovoucí scény neexistuje, všechno se vymýšlí přímo na míru konceptu a ve spolupráci s bratry Cabany. Náš stálý produkční tým jsme speciálně pro tuto akci rozšířili o další zkušené kolegy, se kterými řešíme zajištění pontonů a kompletní technickou realizaci projektu,“ říká zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec.

Pontony do Prahy zamířily z nejrůznějších míst v republice, protože množství a parametry, jaké pořadatelé potřebovali, nejsou v hlavním městě k dispozici. Část z nich dopravily remorkéry po vodě, ostatní přivezly kamiony. Menší komponenty se pospojovaly do větších a ty se pak napevno propojily do potřebného celku a „ukotvily“ ke dnu Vltavy.

Foto: archiv Strunky Podzimu

Výsledná podoba scény.

Kdo si bude chtít koncertní zážitek ještě více zpestřit, může si koupit vstupenku na lodičku či šlapadlo. „Diváci v plavidlech si můžou najít místo, které jim ke sledování koncertu nejvíce vyhovuje, a zakotvit třeba i na úrovni prvních řad plovoucího hlediště. Těšíme se, že tím zájemcům dopřejeme ještě originálnější zážitek a zároveň umocníme atmosféru celého večera desítkami lodiček na Vltavě,“ říká Vrabec.

Britský houslista Daniel Hope provede společně s českým ansámblem Epoque Orchestra program Vivaldi – Recomposed, novodobou verzi Čtvera ročních období britského skladatele Maxe Richtera. V prologu zazní ve světové premiéře také Smetanova Vltava v úpravě skladatele Jiřího Slavíka a v podání Epoque Orchestra.

Koncert natočí mezinárodní kulturní televizní kanál TV arte v koprodukci s Českou televizí. TV arte bude koncert streamovat online, záznam koncertu pak Česká televize odvysílá na stanici ČT art 26. září a TV arte 4. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám