Hlavní obsah

Trh s hudbou roste. Hudebníci ale moc důvodů k radosti nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydavatelé hudby oznámili, že globální hudební trh v roce 2021 rostl o 18,5 %. Skvělá zpráva pro muzikanty? Ve skutečnosti moc ne.

Foto: ČTK

Globální hvězdy jako Bruno Mars mají vyděláno. Menší kapely na tom nejsou po covidu dobře.

Článek

Tržby vydavatelů sice globálně dělají asi 26 miliard dolarů, jenže nárůst trhu je dán především streamingem, který rostl o 22 % (včetně neplaceného dokonce o 24 %) a tvoří teď asi 65 % celosvětového trhu.

Hudebníci si dlouhodobě stěžují, že zisk ze streamu je pro ně minimální, peníze jdou globálním firmám. Když se k tomu připočte nemožnost nebo omezená možnost koncertování po dva roky, pro menší skupiny to může znamenat úplný konec.

Největší růst zaznamenal latinskoamerický trh (31 %), ale tam tvoří streaming 86 %, takže fyzické nosiče se téměř neprodávají.

Rolling Stones budou nahrávat s novým bubeníkem Jordanem

Kultura

Bohatá Severní Amerika hlásí slušných 22 %, vzhledem k ostatním částem světa jednoznačně nadprůměrný výsledek. Pro region je typické, že se tam skvěle prodávají i gramofonové desky, které jsou velmi drahé.

Asie narostla o 16 %. Slabší evropský trh hlásí 15,4 %, přičemž významnější země jako Německo a Francie rostou jen asi o 12 %. Pro ČR ještě podrobná statistika není k dispozici.

Statistiky zveřejňuje organizace IFPI, která sdružuje 8000 nahrávacích společností z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám