Hlavní obsah

Tom Hanks přijel do Cannes jako Presleyho manažer

– Cannes

Příjezd herce Toma Hankse a dalších tvůrců filmu Elvis předznamenal vrchol 75. ročníku filmového festivalu v Cannes. Ten nastane v sobotu večer, až hlavní porota vedená francouzským hercem Vincentem Lindonem předá Zlatou palmu za nejlepší film a další ocenění.

Foto: ČTK/AP

Tom Hanks s Olivií DeJonge, která hraje Priscillu Presleyovou, a Austinem Butlerem představili film Elvis.

Článek

Tom Hanks měl, pokud je to vůbec možné, snad ještě větší ovace než Tom Cruise. Před červeným kobercem ho vítal ohlušující řev fanoušků, fotografové a kameramani se na něj mohli ukřičet, on sám se však držel trochu zpátky, aby dal přednost představiteli Elvise Presleyho Austinu Butlerovi.

Hanks hraje ve filmu Presleyho manažera Toma Parkera, snímek se soustředí na jejich komplikovaný vzájemný vztah.

Tom Cruise měl v Cannes ovace až nevídané

Film

Po hodinovém defilé hvězd a osobností na červeném koberci následovala slavnostní premiéra, která skončila desetiminutovými ovacemi vstoje.

Na čtvrteční tiskové konferenci se pak tísnili novináři už nejméně hodinu předem, přesto se ne všichni do sálu dostali.

První otázka patřila australskému režisérovi Bazu Luhrmannovi (Moulin Rouge, Velký Gatsby) a týkala se podle očekávání toho, proč si Elvise Presleyho pro film vybral.

„Lákají mě historická témata, ostatně vzpomeňme na úžasné ztvárnění vztahu Mozarta a Salieriho v Amadeovi. Elvis Presley byl významná osobnost americké hudební scény a právě to mě přitahovalo. Stejně jako to, že procházel americkými padesátými, šedesátými a sedmdesátými léty, což je nesmírně důležité období. Obě hlavní postavy filmu navíc tvoří dohromady slovo showbyznys. Elvis je show a Tom tvrdý byznys. A jedním z dalších důvodů, proč jsem Elvise natočil, je i to, že si pořád přeji, aby filmy vynikaly především na velkém plátně, aby zůstala zachována kina a diváci měli důvod do nich chodit,“ řekl.

Prvním favoritem v Cannes je Trojúhelník smutku

Kultura

Tom Hanks, který je velmi pohublý a rozhodně nevypadá jako ve filmu, přiznal, že když mu režisér roli Presleyho manažera nabídl, netušil, jak vypadal.

„Nikdy jsem ani neslyšel jeho hlas, věděl jsem jen, že Elvis nějakého manažera měl. A Baz mi neřekl nic víc, než že to byl trochu divný, nevzhledný chlápek. Teprve když jsem uviděl jeho fotografie, zjistil jsem, že příprava na roli bude mnohem náročnější, než jsem si dovedl představit. Ale jsem profesionál, byla to zábavná práce a souhlasím s tím, že Elvis byl významná osobnost americké hudební scény,“ vysvětlil.

Pro představitele Presleyho Austina Butlera jde o největší výzvu jeho dosavadní kariéry.

„Byl jsem hodně překvapen, že si mě Baz Luhrmann vybral. Byla to obrovská práce, strávil jsem s Elvisem několik let a velmi dlouho jsem trénoval hlavně taneční čísla. Nesmírně si této příležitosti vážím,“ řekl Butler, který předvedl skutečně mimořádný výkon, a není pochyb, že o tomto třicetiletém herci ještě hodně uslyšíme.

Darja Kaščejeva přivezla do Cannes Elektru

Kultura

Celý film je pak velká show i drsná zpráva o showbyznysu, která dá nahlédnout nejen do Elvisova života, ale především velmi názorně a zábavně ukazuje, z čeho a jak vzešel rock’n’roll, jehož se Presley stal navždy králem.

V rychlém střihu prochází režisér Elvisovým dětstvím mezi chudými Afroameričany, ukazuje jeho fascinaci jejich hudbou i to, jak obliba country postupně mezi mladými lidmi ustupovala Elvisově interpretaci černošské hudby. Právě tehdy ho poprvé uviděl manažer countryové kapely Tom Parker a okamžitě vycítil velkou šanci pro něj i pro sebe.

Řídil pak jeho vzestup a život až do Elvisovy smrti. Nechtěl například, aby vystupoval mimo Ameriku, protože potřeboval stále doma živit poptávku po jeho koncertech.

Cannes opět září v plném lesku

Kultura

Jejich vztah byl komplikovaný (ostatně stejně jako všechny Elvisovy vztahy včetně toho s matkou), ale když Tom na začátku filmu říká, že bez něj by Elvis Presley neexistoval, na konci mu dá divák za pravdu.

Hudební čísla jsou Luhrmannovou doménou, je v nich mistrem, a to, jak je zvládnul Austin Butler, je vskutku nevídané. Člověk chvílemi úplně zapomene, že se nedívá na dokument, ale na hraný film. Film Elvis je zkrátka velká show. V českých kinech startuje 26. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám