Hlavní obsah

The Crimson Marathon představí spolupracovníky slovutných King Crimson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři členové legendární progresivní skupiny King Crimson představí 23. října v brněnském Sono Centru a o den později v pražské Arše své sólové projekty.

Foto: Prague Music Performance

Houslista King Crimson David Cross

Článek

Houslista David Cross, který spoluutvářel zvuk průlomových desek Larks´ Tongues In Aspic, Starless And Bible Black a Red, zahraje se svou skupinou David Cross Band. Kapela je bez kytaristy, zato se dvěma bubeníky Stevem Robertsem a Patem Garveyem a baskytaristou Mickem Paulem. U mikrofonu stojí Jinian Wilde.

Dorazí i textař a kytarista Richard Palmer-James, který napsal texty pro výše zmíněná tři alba King Crimson, a také pro některé skladby Davida Crosse.

Foto: Prague Music Performance

Markus Reuter

Kytarista Markus Reuter, který proslul tím, jak rozvinul speciální styl hry tapping, kdy se zvuk vytváří přímo mačkáním struny, přijede se svým novým triem s kytaristou Alexanderem Dowerkem a bubeníkem Asafem Sirkisem.Reuter se podílel na aktivitách The Crimson ProjeKCt.

Rytmika King Crimson vystoupí v Praze v projektu Stick Men

Kultura

King Crimson jsou experty považováni za jednu z nejvýznamnějších rockových skupin, která sama proměňovala žánr. Na konci šedesátých let na artrockové desce In The Court Of The Crimson King představila na svou dobu nebývalou tvrdost, kterou pak rozvinula na albu Red, integrální propojení s jazzem, které uplatnila na desce Lizard. Skupina koketovala i s postupy vážné hudby, interpretovala část Holstových Planet.

Na konci sedmdesátých let v době nástupu nové vlny čerpala z repetitivních struktur i minimalismu. Jako bonus si mohou diváci, kteří si zakoupí vstupenku, před koncertem od 18:30 vyslechnout přednášku Markuse Reutera „Living the Dream”, kde poodhalí svůj životní příběh. Jako dítě z pracující třídy se obdivuhodným způsobem vypracoval na uznávaného hudebníka,“ uvedl ředitel festivalu Prague Music Performance Jan Bartoš.

Skupina King Crimson: Pokaždé hrajeme jiné skladby

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám