Hlavní obsah

Skupina The Hu: Náš název znamená lidská bytost

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční mongolské nástroje a hrdelní zpěv přivezla začátkem léta na festival Rock for People rocková skupina The Hu z Ulánbátaru. Její jádro tvoří hudebníci, kteří si říkají Gala, Enkush, Jaya a Temka. Kapela má za sebou první evropské turné a v září vyjde její první album Gereg, na němž pracovala sedm let. Mezitím připravuje další desku a chystá se na americké turné.

Foto: archiv kapely

The Hu se chystají i na americké turné.

Článek

Váš koncert na Rock for People byl posledním z vašeho turné. Co na něm bylo nejlepší?

Enkush: Evropské turné je pro nás hvězdným úspěchem. I když jsme všude hráli poprvé, přišlo na nás mnoho lidí a velmi mile nás uvítalo. Všechny naše samostatné koncerty byly vyprodané. Jsme šťastní, že jsme mohli hrát na věhlasných festivalech, jako jsou Rock im Park a Rock am Ring, Download nebo Rock for People. Mimo jiné to pro nás znamená, že vidíme hrát řadu úžasných kapel, na jejichž hudbě jsme vyrůstali.

Čemu podle vás vděčíte za mezinárodní úspěch?

Temka: O tom, že se staneme slavnými a jednou vyrazíme na mezinárodní turné, jsme mluvili od začátku, stejně jako kterákoliv jiná kapela, která sní. Zároveň jsme věděli, že pro to budeme muset hodně dřít. Pracovali jsme na tom, aby naše hudba byla jedinečná, ale zároveň oslovila i lidi v zahraničí. Velmi nám pomohly naše videoklipy, na kterých jsme si dali obzvlášť záležet.

Například ten k písni Yuve Yuve Yu jsme jeli natáčet stovky kilometrů daleko těžkým terénem na západ Mongolska. Pracovali jsme na něm mnoho dní, protože jsme chtěli světu ukázat, jak překrásná příroda Mongolska je. Jeden den jsme byli v horách a sněžilo, druhý den jsme se vařili v dunách. Bylo to náročné, ale myslím, že i proto mělo video úspěch a pomohlo nám získat pozornost fanoušků. Má miliony zhlédnutí.

Osobně jste se setkali s prezidentem Mongolska, který vám poděkoval za to, že děláte své zemi dobré jméno. Co to pro vás znamenalo?

Enkush: Jeho pozvání pro nás byla obrovská pocta. Byla to milá konverzace, poděkoval nám za naši práci a popřál nám hodně štěstí na turné. Vyslovil přání, abychom se stali jakýmsi mostem mezi Mongolskem a světem, abychom naši zemi pozitivně reprezentovali.

Tvrdíte, že vaše hudba není politická, že chcete jen vyvolávat otázky. Jaké?

Jaya: Zpíváme o tom, kdo jsme, jakou máme historii. O naší starobylé kultuře. Inspiruje nás tradiční hudba. Nejdůležitější pro ale je inspirovat mladé lidi. Dodávat jim odvahu, aby se svým životem něco dělali, našli vnitřní sílu, zbavili se svých obav a aby se postavili nespravedlnostem.

Není důležité, odkud pocházíme nebo jakou barvu má naše kůže. Všichni jsme lidé a sdílíme stejný svět. Proto se také jmenujeme The Hu. Znamená to lidská bytost. Můžeme se spojit, abychom pro krásný svět, ve kterém žijeme, udělali něco dobrého. Chceme, aby se nad tím lidé zamysleli.

Po zbytek léta vás nečekají žádné koncerty. Co budete dělat?

Gala: Určitě si užijeme dovolenou, pojedeme na venkov a budeme odpočívat. Většinu léta ale budeme trávit ve studiu a nahrávat písně, které vyjdou na našem druhém albu. A nemůžeme se dočkat amerického a kanadského turné, které je naplánované od září do prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám