Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Dívka v ohni zkoumá příčiny nenávisti

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tony Parsons popáté, respektive detektiv Max Wolfe popáté. Thriller Dívka v ohni (Girl On Fire, v originále vyšel roku 2018) má několik rovin, v nichž jsou patrné znaky současnosti, přesněji doby, kdy jej britský spisovatel napsal.

Foto: Lucie Levá

Tony Parsons

Článek

Pojednává o mnoha problémech dnešní kriminality, které plynou z terorismu páchaného ve vyspělých zemích Evropy, fundamentalismu, přistěhovalectví a z nacionalismu inklinujícího k nenávisti.

Důsledkem jsou zmatky nejen mezi obyvateli tohoto světadílu, ale též v bezpečnostních složkách, jejichž úkolem by mělo být zmatkům předcházet.

Parsons má dobrý autorský rodokmen. Příběhy s Maxem Wolfem jsou od prvního z nich strhující, ostré, plné akce, místopisně poučné, přesně zasazené a plynou tempem, které je čtenářsky příjemné. Je v nich smysluplně a reálně popsaný postup policejního vyšetřování, stejně tak jsou zdůrazněny okamžiky zlomů. Každý z jeho textů je čtivý, děj vytrvale poutá pozornost a jeho různé linie jsou utkané tak dobře, že celá kniha plyne k finále s jasnou pointou.

Foto: Moba

Obal knihy

Dívka v ohni ovšem zdaleka není jen příběh o zločinu, vyšetřování a zatčení. Zkoumá rovněž příčiny a důsledky nenávisti, její kořeny i důvody vzniku. Parsons mimoděk vymezuje linie, které stačí překonat, aby se z dobrých sousedů stali nepřátelé, i to, jak lavinovitě se pak jednou zažehnutá nenávist šíří, aby v důsledku zmarnila životy až tří generací lidí.

Parsons v příběhu naléhavě vysvětluje, jakou katastrofu způsobuje rasová hra na kočku a myš, jak ničí to, co jsme dříve nazývali konvenčním způsobem života. I proto je Dívka v ohni v jeho sérii s Maxem Wolfem zatím nejsilnější, nejlépe napsaný a do všech kontextů citlivě zasazený příběh.

Tony Parsons: Dívka v ohni
Moba, překlad Marie Dupalová, 384 str., 359 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám