Hlavní obsah

RECENZE: Sex Deviants servírují příjemný punk rock s přesahem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašická kapela Sex Deviants je na světě od roku 1996, kroutí tedy pětadvacátý rok existence. Dvouletou periodicitu vydávání alb z nultých let upravila na současnou šestiletou, čímž si vymínila dost času na to, aby dala svému příběhu progresivní cejch. Novinka Za jinej svět... je její šestá deska.

Foto: archiv kapely

Skupina Sex Deviants je silná na koncertních pódiích.

Článek

Skupina vyšla z undergroundu a následně zakotvila v punkovém světě. Nové album nicméně její hájemství rozšiřuje. Ctí na něm melodičnost, leckdy dokonce na úkor tvrdosti a syrovosti, i když těch je na albu také dost. S písněmi To jak jsem se, To když jsem se a Ta hospodská dokonce osahává bublinu mainstreamu. Nadto opatřila písně texty, které mají vyšší úroveň než ty tradiční punkové, bojovné a protestující.

Album Za jinej svět... má nejlepší zvuk ze všech, která dosud nahrála. Pečlivě při jeho architektuře dbala na to, aby byly jednotlivé nástroje dostatečně čitelné a aby se v nich neutopil zpěv, lhostejno, který člen kapely se právě pěveckých partů ujal. Pokud by tím pádem zanikl i obsah textů, byl by to hřích.

Sex Deviants je totiž nevnímají jen jako doprovod hudby. Berou je jako pevnou součást písničky, často stejně nosnou jako sama melodie. Je příjemné slyšet od punkrockové kapely obrat: „Potkal jsem chlápka, byl plnej střepů, na zemi v koupelně zrcadlo poskládal, a možná dokonce zamrzl v hněvu, když mlčky se hluchého ptal...“ Nutno přitom podotknout, že strašická čtveřice měla básnivé tendence již v minulosti. Tentokrát si ale vystačila s menším počtem slov a větší přímočarostí ve sdělení.

Ano, Sex Deviants mají punkrockovou minulost, ze které nadále především těží. Jejich sound není nijak progresivní, hudební postupy nejsou objevné a u mikrofonu nejsou lídři s nezaměnitelným výrazem. Vše na albu je ale veskrze příjemné a vstřícné.

Sex Deviants: Za jinej svět...
Cecek Records, 31:07

Hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám