Hlavní obsah

RECENZE: Sebevědomá Gojira mění metal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou pondělního večera byla v zaplněném sále pražského Fora Karlín francouzská kapela Gojira, která mění podobu metalu. Spojuje komplikovaný brutální technický death metal s psychedelickými plochami a la Pink Floyd a vznosnými sbory a sbírá stále větší úspěchy.

Foto: Terje Dokken, ČTK

Gojira na červencovém koncertu v norském Oslu

Článek

Za předposlední desku Magma byla kapela nominována na dvě ceny Grammy, za loňskou Fortitude pak na jednu. Novinka dominovala nejen žánrovým žebříčkům, v americkém albovém žebříčku Billboard se první týden po vydání dostala na 12. místo.

Skoro polovina skladeb byla z alba Fortitude. Kapela začala zostra, a jako by chtěla vyvrátit obavy fanoušků, že se zpronevěřila metalu, zařadila dokonce Love ze svého debutu.

Po Born For One Thing následovala neméně tvrdá Backobone, řezavé dlouhé tóny kytary nad komplikovanými a měnícími se rytmickými schématy dokumentovaly, že se Gojira nenechá svazovat žánrovými klišé. Stranded ukázalo, jak dobře zvládá i hybný groove metal.

Postupně ale přibývalo ploch, a hlavně výrazných sborů, které dominovaly až církevně znějícímu Hold On. V New Found sbor obstarali diváci. Uvolněná chytlavá The Chant s bluesovým sólem zas čerpala z kmenových rituálů doprovázených podmanivou melodií.

O sebevědomí Gojiry svědčí, že dvě skladby z nového alba zařadila až do přídavku.

Melodie i konfety v závěru potvrdily, že tu tam je pesimismus Magmy, i když ekologie je dál v centru pozornosti skupiny.

Invenční metal

Gojira překvapila i showmanstvím – technicky skvělý bubeník Mario Duplantier místy za soupravou stál a rozhazoval do diváků paličky. Diváky vyzýval k bouřlivější reakci s pomocí vulgárního transparentu.

Gojira ukazuje, jak invenční a pestrý je dnešní metal v době, kdy rock dávno absorbovaný mainstreamem ztratil sílu.

Hodnocení: 72 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám