Hlavní obsah

RECENZE: Román pro pokročilé. Zábava pro extrémně nenáročné diváky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodem následujících řádků budiž zdůrazněno, že Román pro pokročilé scenáristky a režisérky Zity Marinovové, který dnes vstupuje do kin, nemá s Románem pro ženy společného nic kromě Marka Vašuta v hlavní roli. Pouze v názvu zneužívá popularity filmu Filipa Renče, nejspíš proto, aby nalákal diváky.

Trailer k filmu Román pro pokročiléVideo: Bohemia MP

 
Článek

Román pro pokročilé spíše kopíruje autorčin debut Sezn@mka. Omšelý a po rozvodu zdecimovaný švihák si chce najít novou partnerku, využívá k tomu internetovou seznamku a netuší, s kým se to vlastně seznámil.

Film je to ovšem naprosto předvídatelný nejen pro diváky Sezn@mky, protože je především velmi hloupý a z profesionálního hlediska napsaný a natočený přesně tak, jak to odpovídá schopnostem scenáristky a režisérky, která na žádnou odpovídající školu nechodila a pouze se z neznámých důvodů rozhodla pro práci, pro niž nemá talent.

Oč tedy jde? Zmíněný švihák Rudolf (Marek Vašut) přijde při rozvodu nejen o všechny hmotné statky, ale též o práci, takže mu nezbývá než se odstěhovat ke svému bratrovi Arnoštovi (Miroslav Etzler), s nímž společně vlastní hotýlek ve známém lyžařském středisku.

Tam oba bratři dovádějí, užívají si a bojují s konkurenčním hotýlkem v sousedství, respektive s jeho majitelkou Evou (Jitka Čvančarová). Rudolf by však, na rozdíl od Arnošta, přece jen nepohrdl vážnějším vztahem, a tak se seznámí… hádejte s kým?

Ano, s onou konkurentkou, která sice vede svůj hotýlek prakticky vedle toho jejich, ale Rudolf ji navzdory věčným vzájemným naschválům nikdy neviděl, takže když se sejdou a zamilují se do sebe, ani jeden netuší, kdo ten druhý je.

Jak to bude pokračovat, se může jít podívat každý, komu k zábavě a smíchu stačí pár vulgárních slov, pohled na trvale ožralého a velmi lascivně působícího Arnošta a fešácky se tvářícího Rudolfa.

Není to ovšem chyba ani jednoho z herců, člověka dokonce napadne, že při lepším scénáři by mohli Vašut s Etzlerem vytvořit vtipnou komickou dvojici. Jenže lepší scénář nebyl k mání a ten, který přijali, jim předepsal jen pitvoření, trapnosti bez humoru, který se nekoná, pokud do něj nepočítáme pár sprosťárniček, asi tři vtipné repliky a celou zásobu nejapností.

Z celého ansámblu postav může být zábavná Vanda Hybnerová jako Rudolfova exmanželka, která odstartuje a realizuje zápletku, jejíž rozuzlení je zřejmé dřív, než se začne uzlit, ale je to bohužel jen stokrát omletá šarže semetriky.

Ostatně kdyby měl brát člověk Román pro pokročilé vážně, musel by se pozastavit nad amorálností snímku, který zábavu staví na chlastu, mužském šovinismu, ženské zlomyslnosti, konkurenčním boji bez pravidel, zkrátka nad vším, co nám otravuje život, ale v kině se tomu máme smát.

Ono se ani nechce takovou snůšku pitomostí brát vážně. Jenže lidé možná přijdou a zaplatí za ni. Znovu, jako už mnohokrát při dnes už bohužel reálně existujícím žánru neumětelských, takzvaně romantických komedií, jichž se Marinovová stala už Sezn@mkou jedním z čelních představitelů. Tehdy se však ještě dalo pochopit, že na debut sehnala peníze. Kardinální otázka u Románu pro pokročilé však zní, jak je možné, že je sehnala i na druhý, neméně stupidní, navíc v mnoha směrech totožný scénář?

Částečnou odpověď nabídne seznam koproducentů a partnerů, mezi nimiž nechybí tentokrát zase jiná soukromá televizní stanice, která si takový snímeček odvysílá po libosti často. Jsou tu sponzorské lokace, v nichž se film natáčel a které si tak právě díky nepochybně četným reprízám lehce pořídily dlouhodobou televizní reklamu. A je tu spousta sponzorských výrobků, které jsou vrstveny stejně kostrbatě jako všechno ostatní, ale které se postaraly o rekvizity.

Zbývá tedy vlastně jen otázka, kdo platil štáb a herce. Naštěstí to nebyli daňoví poplatníci, ti zaplatí jen vstupné, protože žádná veřejná instituce s Románem pro pokročilé spojena není.

Román pro pokročilé
Česko 2019, 95 min. Režie: Zita Marinovová, hrají: Marek Vašut, Miroslav Etzler, Jitka Čvančarová, Vanda Hybnerová a další

Celkové hodnocení 15 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám