Hlavní obsah

RECENZE: Psychothriller, ze kterého v zádech nemrazí

Právo, Štěpánka Zenklová

Lou Wandsworthová se po letech vrací do rodného kraje vyřídit pozůstalost po zemřelém otci. Zároveň se chce pokusit vypořádat s traumatem z dětství, kdy jako čtrnáctiletá udržovala nezdravý vztah se svým o sedmnáct let starším trenérem Mikem. Mike si za to odseděl pět let ve vězení a Lou nyní doufá, že si opětovným setkáním s ním odblokuje schopnost mít normální vztah.

Foto: Domino

Obal knihy

Článek

Ač se kniha britské autorky C. L. Taylorové pyšní názvem Strach a přízviskem psychothriller, nic extra napínavého v ní čtenář nenajde. Karty jsou odkryté v podstatě hned na začátku a děj se odvíjí předvídatelně.

A pokus o šokující závěr se vyloženě nepovedl. Jako by si autorka na poslední chvíli vzpomněla, že to vlastně má být thriller, a napsala ještě rychle dvě stránky.

Dílo by asi bylo snesitelnější, kdyby si nehrálo na krimi. Příběh ženy, která se v pubertě stala obětí nebezpečného manipulátora, což stále nepříznivě ovlivňuje její život, je čtivý i zajímavý.

Stejně jako příběh jeho nové oběti, třináctileté Chloe. Tu pubertální mindráky a neutěšená rodinná situace stejně jako před lety Lou vhání do náruče dnes již skoro padesátiletého Mika.

Jako zcela nadbytečný se ale v knize jeví příběh třetí ženské postavy, jejíž totožnost je možná jediným, i když ne moc velkým překvapením. Pohnutky a jednání této osoby jsou však od začátku až do konce těžko uchopitelné.

Stejně jako moment, kdy Lou zjistí, že Mike v trestné činnosti pokračuje, a ona se rozhodne další oběť zachránit. Způsob, jakým to udělá, není zrovna uvěřitelný.

Vadou na kráse je také to, že pachatel je v knize opakovaně nazýván pedofilem, kterým ale podle všeho ve skutečnosti není. Přitahují ho dívky v pubertě, nikoliv děti. Je tedy spíše hebefilem.

C. L. Taylorová: Strach
Domino, překlad: Zuzana Pernicová, 312 stran, 349 Kč

Hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám