Hlavní obsah

RECENZE: Podezření ukázalo, jak snadné je zničit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já jsem se prostě takhle narodila. Mám holt takovou povahu. Nemám snad právo být taková, jaká jsem?“ Slova sestry Kučerové v závěru třetího, závěrečného dílu minisérie Podezření, který v neděli večer uvedla Česká televize, vystihují největší problém, na který chtěli tvůrci poukázat. Jak jednoduché je zničit člověku, který je „jiný“, život.

Foto: Česká televize/Mikuláš Křepelka

Klára Melíšková byla v hlavní roli naprosto přesvědčivá.

Článek

Zdravotní sestru Hanu Kučerovou, obviněnou z úmrtí pacientů, hrála Klára Melíšková. A hrála ji skvěle. Její věčně stažená ústa, bez náznaku úsměvu, strohost v jednání s kýmkoli, a jen oči prozradily, co se uvnitř může odehrávat. V nich byla vidět úleva při vyslechnutí osvobozujícího rozsudku u soudu, touha po souznění s dcerou, poděkování advokátovi.

Denisa Barešová jí byla v roli dcery rovnocennou parťačkou. Toužila po matčině náruči a porozumění, nakonec však normální život hledala u rodiny svého přítele. O tom, jak se míjejí, vypovídá jedna z posledních scén, po které se Hana Kučerová rozpláče. Ale ve své ložnici, beze svědků. Sama.

Advokát ex offo v podání Miroslava Hanuše byl zdánlivě roztržitý, přesto velmi precizní v pátrání po pravdě. V podstatě nahrazoval práci policie. A právě to by se dalo scénáři vytknout.

Podezření o tenké hranici mezi vinou a nevinou

Film

V prvním díle sice vyšetřovatelé nastoupí v plné polní, ale uniknou jim důkazy, které pak vlastně náhodou objeví advokát. Jako například skleničku od dolzinu ve skřínce sestry Kučerové. Pak už je divák vlastně skoro vůbec nevidí.

A závěrečná scéna s prázdnými postelemi a blikajícími monitory na oddělení intenzivní péče už byla trochu zbytečná. Navíc ne úplně pochopitelná.

To jsou ale jen drobnosti. Minisérie Podezření navázala na úspěšné seriály České televize, jakým byl například Ochránce. Ukázala několik problémů. Odsouzení společnosti, která má jasno, kdo je viníkem, jasně shrnul ředitel nemocnice, kam se šla po soudu ptát Hana Kučerová na práci, když řekl: „Mně je úplně fuk, jak rozhodl nějaký soud, já si dělám názor podle sebe.“

Ukázala i roli a zásluhu, jakou má na vnějším obrazu přístup médií, státních zástupců, očitých svědků.

Podezření
Česká televize. Režie: Michal Blaško, scénář: Štěpán Hulík, hrají: Klára Melíšková, Denisa Barešová, Miroslav Hanuš, Ivan Trojan, Jelizaveta Maximová, Petr Lněnička a další

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám