Hlavní obsah

Podezření o tenké hranici mezi vinou a nevinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nesmírně tenké hranici mezi vinou a nevinou a o tom, jakou roli v ní hraje veřejné mínění, je nová minisérie České televize Podezření. Její první díl byl odvysílán včera večer.

Foto: Mikuláš Křepelka

Matka v podání Kláry Melíškové a dcera, kterou hraje Denisa Barešová.

Článek

Hlavní postavou je zdravotní sestra Hana Kučerová, kterou hraje Klára Melíšková. Je strohá, nesympatická, nikdy se neusměje a při jednání s lidmi je nepříjemná. Když na oddělení, na kterém pracuje, dojde k náhlému úmrtí pacientky, všichni mají jasno v tom, že je to její vina. Ale je to pravda?

Melíšková předvádí skutečný herecký koncert a zdárně jí sekunduje Denisa Barešová v roli její dcery. V očích sestry Kučerové je vidět náznak emocí jen v krátkých okamžicích. Jsou to ty s její dcerou poté, co se dozví o obvinění z vraždy.

Melíšková o své roli řekla: „Je to skvěle napsaný, vrstevnatý příběh, v kterém není nic jednoznačné, a vy se můžete rozhodnout, na co tam dáte důraz. Napřed si řeknete: To je úplně příšerná, zlá ženská, vůbec s ní nechci mít nic co do činění. Když jsem ale scénář četla víckrát a nechávala ho sebou procházet, tak mně jí začalo být líto. Začalo mi docházet, že tam budou nějaká zranění z dětství, ze života, staré křivdy.“

Scenárista Štěpán Hulík napsal příběh, v němž ukazuje, jak medializace případu dokáže ovlivnit veřejné mínění, a velmi přesně vykresluje charaktery zúčastněných osob. Nejen Hany Kučerové, ale také lékaře Vaculíka, kterého hraje Ivan Trojan, přednostu nemocnice a politického kandidáta v podání Petra Lněničky nebo advokáta obviněné sestry, kterého hraje Miroslav Hanuš.

Člověk věcí veřejnou

„Zajímala mě situace člověka čelícího obžalobě, která se stane věcí veřejnou. Je to totiž situace, do které se může dostat každý z nás. Ať už nepozorností za volantem, či při rutinní činnosti v zaměstnání. Anebo také proto, že se to někomu hodí. V Podezření jsem se rozhodl vycházet z případů zdravotníků obviněných z vražd jejich pacientů. Tyto kauzy se ocitají v hledáčku domácích i světových médií s železnou pravidelností a mají mnoho společného. Především to, jak je proměňuje přístup médií, znalců zpracovávajících odborné posudky i výpovědi očitých svědků,“ řekl před časem Hulík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám