Hlavní obsah

RECENZE: Hronová rozpovídala páry i singles zasažené covidem-19

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mediální koordinátorka a dokumentaristka Tereza Hronová dala svému rozhlasovému projektu Láska za časů korony knižní podobu. Stejnojmenná publikace předkládá drobné střípky z milostných životů, které poznamenalo nedávné vypuknutí pandemie.

Foto: Zeď

Obal knihy

Článek

Autorka označuje svůj literární počin za dokumentární sci-fi. Autentické výpovědi přibližují dosti podivné období po březnovém vyhlášení nouzového stavu v Česku. Prolínají se s jejími deníkovými zápisky a také s kuriozitami o lásce ze zpravodajství nalezenými na sociálních sítích.

Hronová se svědomitě drží standardního konceptu literárního dokumentu, pro který si zvolila respondenty z řad dvacátníků až čtyřicátníků s různou sexuální orientací. Původní audioverze, z níž čerpala, je znatelná v minimalistickém stylu díla, jenž však není na škodu.

Všechny příspěvky spojuje otázka vztahů. Mezi jedenácti oslovenými vypravěči a vypravěčkami se objevuje pár rozdělený tisícem kilometrů, rodina s malým dítětem, žena po bolavém rozchodu, single randící pomocí seznamovací aplikace Tinder či milenka ženatého muže. Jejich příběhy jsou hořké i nadějeplné, čiší z nich upřímné city i strach z osamělosti.

Výsledný text je čtivý a poutavý. Přidanou hodnotou je zasazení fenoménu do širšího rámce výjimečných celospolečenských poměrů, v němž tvůrkyně připomíná výrazné banality jako píseň Není nutno znějící z ampliónů, zmizevší droždí v obchodech nebo objevení skvostů tuzemské krajiny. Do jednoduché a funkční červenobílé grafiky jsou subtilně vměstnány černobílé fotografie Lukáše Bíby.

Závěrečná sekvence obrazů dalších aktérů nezařazených do předchozích kapitol je žel bohu příliš strohá a zasloužila by si rozvést. Přesto se Hronové podařilo vytvořit útlé svědectví o dvouměsíční situaci, která ostře zabodla nůž i do partnerských svazků.

Tereza Hronová: Láska za časů korony
Zeď, 176 stran, 279 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám