Hlavní obsah

RECENZE: Až příliš rychlý Její konec

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dobře znáte svého manžela? To je základní otázka dalšího thrilleru kanadské spisovatelky Shari Lapenové, která se u nás už dostatečně proslavila knihami Manželé odvedle, Někdo cizí v domě či Jeden z nás. Ta aktuální se jmenuje Její konec.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Děj sleduje několik zdánlivě nesouvisejících skupin lidí, jejichž spojení budou odhalena postupně. Hlavní pozornost je věnována Stephanii a Patrickovi, mladému páru ze státu New York, který přivedl na svět dvojčata. Matka s nimi zůstala doma, Patrick pracuje v architektonické firmě, kde však kvůli nedostatku spánku v posledních týdnech selhává.

Do života dvojice vstoupí bez varování a necitlivě Erica Vossová, bývalá Patrickova milenka. Na základě tvrzení o tom, že zabil svou minulou ženu, od něj požaduje nemalé peníze. Jinak na své podezření upozorní policii.

Lapenová příběh vypráví ve velmi rychlém tempu, rychleji než v minulých knihách, doslova jej žene kupředu. Jsou v něm tajemství, lži a skandály, tedy to, co by měl dobrý thriller mít. Jenže kniha v tom úprku působí spíše jako dlouhý novinový článek než beletristické dílo. Autorka navíc nepřibrzdí ani u zásadních okamžiků v ději, prostě je jen konstatuje a míří ve vyprávění divoce dál. Ve výsledku taková místa působí méně podstatně, než jaká ve skutečnosti jsou.

Lapenová v tom stíhá provokovat a měnit čtenářovu přízeň vůči postavám. Některé se brzy dostanou do ranku sympatických, jimž přeje, aby v něm ale setrvali pouze určitý čas a přesunuli se mezi ty, kterým potom nemůže přijít na jméno. A některé, například Stephanie, mezi oběma kategoriemi vysloveně pobíhají. V tom je autorka rafinovaná, stejně jako ve schopnosti vytvořit příběh, jenž je poutavý a od něhož se jen těžko odchází.

Přesto to není její nejlepší kniha. V těch předešlých představila více překvapivých situací a v neposlední řadě bylo její vyprávění jaksi klidnější, důraznější. Závěr nového thrilleru pak vlastně zůstal s otevřeným koncem, připravil jen ornou půdu pro případné pokračování.

Shari Lapena: Její konec
Kalibr, překlad Naďa Špetláková, 294 stran, 359 Kč

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám