Hlavní obsah

Olympic po pěti měsících koncertoval. S novým klávesistou Pavlem Březinou

Právo, Jaroslav Špulák

Plných pět měsíců skupina Olympic nevystupovala. Dílem kvůli tomu, že to v době koronavirové krize nebylo možné, také proto, že v březnu z její sestavy odešel kvůli osobním problémům klávesista Jiří Valenta. V konkurzu se jako nejlepší na volný post ukázal být Pavel Březina. Ve středu večer koncertoval pod širým nebem v pražských Letňanech s Olympikem poprvé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pět minut před začátkem koncertu v zákulisí v nové sestavě. Zleva Pavel Březina, Petr Janda, Martin Vajgl a Milan Broum

Článek

Březina má za sebou bohatou hudební minulost. Hrál s kapelou Argema, rakouskou skupinou Michi’s Party Band, hostoval u Michala Davida nebo slovenské revivalové kapely The Backwards.

Na pražský koncert se na něho přišla podívat řada muzikantů a jeho přátel, mezi nimi například zpěvák Jarek Filgas, s nímž byl v Argemě na začátku devadesátých let.

Zpěvák a kytarista Petr Janda na startu pražského vystoupení prozradil, jak moc se Olympic na diváky po nucené pauze těšil, a dodal, že byť je jich v areálu jen pět set, což je počet povolený nařízením vlády, bude hrát na sto procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Baskytarista Milan Broum a zpěvák a kytarista Petr Janda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový klávesista Pavel Březina

Stalo se, a bylo evidentní, že jeho kapela má do každé písničky chuť, skvěle se baví a je semknutá.

Janda podotkl, že den před koncertem měla kapela generální zkoušku a vše dopadlo velmi dobře, což v praxi znamená, že se při ostrém setu něco nepříjemného semele. Nic hrozného to naštěstí nebylo, a že on sám ve dvou třech písních zapomněl text, se při rokenrolovém setu občas přihodí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Janda si koncert užíval.

Olympic, který zanedlouho oslaví šedesát let na scéně, odehrál v Letňanech písně, bez kterých by to nešlo (Želva, Jasná zpráva, Otázky, Okno mé lásky, Já, Dynamit, Dědečkův duch a další) a přidal ty, jež se nestaly rádiovými hity, ale má je rád a fanoušci je přijali.

Premiéra Pavla Březiny dopadla na výbornou. Zapadl mezi ostatní, nevyčníval, ani se zbytečně „nekrčil v koutě“, a pomáhal ve vokálních partech. Další etapa existence slavné české kapely začala.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám