Hlavní obsah

Nohavicu kvůli StB nechtějí na megakoncert k výročí republiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Pořadatelé megakoncertu pro Paměť národa, kterého se 28. října v pražském Foru Karlín zúčastní stovka umělců, upozornili, že záměrně nezvou Jaromíra Nohavicu a mají doklady, že spolupracoval s komunistickou StB. Megakoncert je pojat jako protipól oslav 28. října, které pořádá Hrad a bývají tam oslavováni spíše zástupci tzv. normalizačního popu a komerční umělci. To pořadatelům koncertu vadí.

Foto: Petr Horník, Právo

Folkový písničkář Jaromír Nohavica.

Článek

Nohavica spolupráci s StB sám nikdy nepotvrdil, o problému vůbec nemluví.

„Mnohokrát jsme ho (Nohavicu) oslovili, zda by byl ochoten vyprávět svůj příběh. Bohužel stále vzdoruje naší nabídce. To nic nesnižuje na jeho talentu jako muzikanta a písničkáře. Nicméně podle archivu bezpečnostních složek byl registrovaný jako spolupracovník  StB, máme doklady, že se s nimi scházel. Bylo by báječné, kdyby Nohavica vyprávěl detaily svého příběhu. Zadruhé mě velice mrzelo, když přijal vyznamenání od prezidenta Putina a prezidenta Zemana. To myslím, že písničkářům nesluší. Proto Jaromíra Nohavicu na koncert pro Paměť národa pozvat nemůžeme,“ sdělil Novinkám ředitel Paměti národa Mikuláš Kroupa.

„Koncert bude trvat 3,5 hodiny, přes 100 umělců, 25 uskupení, každá skupina má jednu, dvě písně. A stojí to za to těm kapelám přijít, nazkoušet to,“ uvedl dramaturg Zdeněk Suchý.

Foto: Petr Kurečka

Barbora Poláková

Vystoupí tam třeba Bára Poláková, Thom Artway, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Monika Načeva & Michal Pavlíček, Zdivočelí koně, Už jsme doma, Zuby nehty, Ondřej Ruml, Vladimir 518 & Mike T., Hudba Praha, Portless, Jaroslav Samson Lenk, Jan Burian, Tomáš Klus, Ben Christovao, Ondřej Pivec & Organic Quartet, The Atavists, Vypsaná fiXa, Tony Ducháček & Garage, Xavier Baumaxa, Prago Union, Jana Kirschner, Dan Bárta a další.

Mezi písněmi krátce promluví osobnosti jako Daniel Kroupa, Helena Illnerová, Mikuláš Minář, Marek Orko Vácha, Ladislav Heryán, Magda Vášáryová, Ivan M. Havel, Petr Pavel, Mikuláš Kroupa, Jiří Grygar, František Wiendl.

Večer moderují Anna Geislerová a Jiří Havelka.

Inspirace z roku 1989

Organizátory koncertu inspiroval Koncert pro všechny slušný lidi z prosince 1989.

I tentokrát se u mikrofonu vystřídají různé žánry a různé generace. Všechny, kteří tehdy vystoupili, dnes už ale na pódium dostat nelze – někteří už nežijí, např. Karel Kryl nebo Filip Topol, jiní přestali vystupovat jako třeba Marta Kubišová.

„Koncert je benefiční – výtěžek bude věnován na další dokumentaristickou práci, zaznamenávání a publikování vzpomínek ve sbírce Paměť národa, která je on-line zdarma přístupná veřejnosti. Portál nyní čítá téměř 10 000 lidí, kteří prožili totalitní režimy 20. století, nacismus a komunismus,“ dodali pořadatelé.

Večer proběhne jako součást kampaně „Nezapomeňme“, kterou Paměť národa připomíná 30 let naší svobody. Pod heslem „Nezapomeňme“ organizují lidé z Post Bellum desítky výstav, koncertů, pouličních oslav, vzdělávací programy pro školy ve 30 městech Paměti národa. V Praze proběhne velkolepá projekce a video-mapping přímo na Národní třídě 17. listopadu. Česká televize také odvysílá Ceny Paměti národa předávané už podesáté, letos výjimečně 5 osobnostem z 5 postkomunistických zemí. Vstupenky na koncert lze zakoupit přes síť Ticketstream.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám