Hlavní obsah

Nad čím vším je slunce? Kruh Kamila Pešťáka se ještě neuzavřel

Právo, Ilja Kučera ml.

V polovině loňska zaznamenal mimořádný úspěch audioknižní debut plzeňského spisovatele a písničkáře Kamila Pešťáka Když se kruh uzavřel. Na něj navazuje další zvukovou knihou A nad tím vším je slunce.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Oba tituly mají něco společného a něco rozdílného. Jsou prvními dvěma počiny zamýšlené tetralogie. V obou případech se jejich interpretace ujal oblíbený herec a vyhledávaný audioknižní interpret Martin Stránský. V obou případech se jedná o dramatické thrillery proplétající se v časových rovinách a odehrávající se v různých koutech světa.

Výchozím bodem je i tentokrát autorovo rodné Plzeňsko. Události ovšem posluchače zavedou i na sever Itálie, do Alma-Aty a kazašských hor počátku devadesátých let. V retrospektivě jednotlivých postav se dostáváme i do historie někdejšího Sovětského svazu a časů 2. světové války. Shodná je důkladnost a pečlivost, s níž autor líčí a popisuje jednotlivá prostředí, kde se děj odehrává.

Výraznější pozornost je tentokrát věnována spíše okrajovější postavě minulé knihy, kterou je profesor alias Profa. Snad až trochu ideální chlapík mimořádného ducha, inteligence, bystrosti i fyzické zdatnosti, schopný rozluštit a rozuzlit i velice zapeklité události. Tou je v tomto případě podivné zmizení mladé studentky, jeho krajanky, v kazašských horách na počátku devadesátých let.

Autor, v působivém podání zmíněného Martina Stránského, se opět projevuje jako talentovaný vypravěč. Zřejmě úlitbou módním trendům je značná hustota erotických až pornografických scén, které se v knize vyskytují. Na rozdíl od Davida, ústřední postavy minulého titulu, ovšem Profa nevykazuje takřka všestrannou supermanskou dokonalost, a je tedy důvěryhodnější.

Zajímavé jsou i historické souvislosti, z nichž některé z postav vycházejí a jsou s nimi spjaty. Stejně jako u minulého titulu ani tentokrát v knize nechybí prorůstání zločinu a mafiánských praktik do politiky, ale tentokrát v míře menší. Kniha je doprovázena a předělována původní folkrockovou muzikou. Jako celek se tedy jedná o v podstatě vydařenou oddechovou nebo, chcete-li, dobrodružnou audioknihu s nezbytnou dávkou všudypřítomného napětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám