Hlavní obsah

Na Šumavu se po letech vrátil její král

V šumavských lesích se pomalu chýlí ke konci natáčení Krále Šumavy. Nikoli však remaku stejnojmenného snímku, který v roce 1959 natočil režisér Karel Kachyňa. Ale skutečného příběhu Josefa Hasila, který byl tím opravdovým králem Šumavy. Natáčí ho režisér David Ondříček.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Oskar Hes s Vojtěchem Vodochodským v rolích Hasila a Vylety pod režijním vedením Davida Ondříčka.

Článek

Uprostřed lesů nad horskou obcí České Žleby, která je jen dva kilometry od hranic s Německem, se v neděli odehrávala scéna mezi pohraničníky Josefem Hasilem, kterého hraje Oskar Hes, a jeho přítelem nejen ve službě Zdeňkem Vyletou, v podání Vojtěcha Vodochodského.

Naštěstí vyšlo počasí, které je na horách nevyzpytatelné. Celý štáb si pochvaloval sluníčko, v sobotu celý den pršelo, takže obavy byly na místě.

Scéna, kdy Hasil s Vyletou procházejí při službě hranici a mluví spolu nejen o smrti Hasilova bratra, se několikrát opakuje, režisér ji chce mít dokonalou. „Tamhle je Bavorsko. I za války se tam mohlo chodit…“

Údolí smrti

„Teď momentálně jsme přímo v místě, kterému se přezdívalo Údolí smrti, kde zastřelili Hasilova bratra Bohumila. A musím říct, že jsme nadšení. Je to tu opravdu nádherné,“ řekl Právu před obědovou pauzou David Ondříček. V průběhu natáčení scény zašel pozdravit Josefa Vávru, syna Josefa Hasila, který se přišel podívat. „Jsem moc rád, že jste tady. Tady to někde bylo, že? Je to tady krásné všude, kam se člověk podívá,“ říká mu režisér.

„Pro vás. Pro nás už je to normální,“ odvětí mu s úsměvem Josef Vávra, který na Šumavě žije.

Podívat se přišel také další šumavský rodák, ale hlavně autor literární předlohy David Jan Žák. Jeho román Návrat Krále Šumavy, který je příběhem převaděče ze šumavského pohraničí, vychází nejen z Hasilových vzpomínek, ale také ze svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Scénář podle románu napsal Tomáš Vávra (shoda příjmení je jen náhodná).

David Jan Žák si v jedné scéně také zahrál. „Hraju Hynka, který se potřebuje dostat přes hranice, a právě Hasil s Vyletou ho ještě se skupinou dalších lidí převádějí. Přechod je dramatický, musíme se schovávat. Odehraje se tam zásadní dialog u hraničního kamene, kdy se dozvím, proč Hasil převádí lidi. Je to velice silný moment. Řekl bych, že to je tak důležitá chvíle celé série, že jsem rád, že jsem přímo u toho byl a zrovna na tomhle místě,“ řekl spisovatel Právu.

„Splnil se mi klukovský sen. Držím palce Davidovi (Ondříčkovi), hercům, filmovému štábu, aby to dobře zvládli,“ dodal.

Při natáčení všechno klape, lidé ze štábu jsou sehraní, režisér je klidná síla. Do konce natáčení podle jeho slov zbývají už jen tři dny. Pak nastane práce ve střižně a výhledově na podzim by se třídílná minisérie měla objevit na platformě Voyo.

Reklama

Výběr článků

Načítám