Hlavní obsah

Léto především s českou muzikou

Letní hudební festivaly s očekávanou účastí několik tisíc návštěvníků a se zahraničními zpěváky a kapelami v programu byly pro letošní rok zrušeny. Vznikl tak prostor pro menší akce, programově postavené na tuzemských umělcích. Při dodržení aktuálních protipandemických opatření tedy čeká na diváky slušná festivalová nabídka.

Foto: Milan Malíček , Právo

Skupina Vypsaná fixa se představí v létě na řadě koncertů.

Článek

Pořadatelé tradičních přehlídek s tuzemskou účastí doplňují stávající program a čekají na informace o změnách v bezpečnostních opatřeních. Jiní letní akce teprve chystají, to když se jim naskytla možnost je uspořádat. O prostor si řekly i přehlídky, které jsou dlouhodobé, leč pokaždé se na nich představí jen jeden hlavní účinkující.

Taková je například Lucerna Music Bar Open. Její druhý ročník se odehraje v Ledárnách Braník v Praze, kam se přestěhovala z Výstaviště. Hrát se bude od 18. června, kdy sérii večerních koncertů zahájí Rest & DJ Herby, do 16. září, kdy se představí slovenské Iné kafe.

Již 22. května odstartovali ve Vinařství Lahofer David Koller, Pokáč či Cimbal Band Alexandra Vilhelma pod hlavičkou Kollerfestu další koncertní seriál Hudba na vinicích. Loni se konal první ročník putovní akce a úspěch zaznamenala jednoznačný. Proto se pořadatelé rozhodli ji letos rozšířit a protáhnout na celé léto.

„To je taková pohoda dívat se na lidi z masa a kostí. Koukání do počítače už mám dost. Jsem šťastný, že se to konečně smí,“ netajil se nadšením z návratu na koncertní pódia David Koller a zavtipkoval: „Jo, a ten náš skvělý prezident měl pravdu: hladoví zpíváme líp.“

V rámci Hudby na vinicích proběhne šedesát koncertů na šesti místech v celé republice. Kromě výše zmíněných se na nich představí i Tomáš Klus, Mig 21, Monkey Business, Anna K., Barbora Poláková, Jelen, Miro Žbirka, Michal Hrůza a další.

Moment setkání žádný on-line koncert nemůže nahradit
Martin Věchet

Již podruhé se v Brně-Pisárkách odehraje 20. až 22. srpna festival TrutnOFF BrnoON. Pořadatelé před několika dny oznámili jména prvních čtyř účinkujících, kterými jsou Visací zámek, Plastic People of The Universe, Dunaj a slovenská formace Puding paní Elvisovej.

„Věříme, že se naši kmenoví spiklenci i nově příchozí opět po dlouhém lockdownu zvednou z domácího bezpečí a se zdviženou hlavou namíří své mokasíny pod stromy ke Sluneční řece a rozhodnou se jít zase tančit s vlky na živou produkci. Moment setkání totiž žádný on-line koncert nemůže nahradit. Naopak, je to hrob pro živou kulturu,“ řekl hlavní pořadatel Martin Věchet. Dodal, že jména dalších účinkujících budou hlášena průběžně.

Již 19. června se na Dětském hřišti ve východočeském Broumově odehraje pětadvacátý ročník festivalu Broumovská kytara. Loni se konal v okleštěné podobě, letos se to bude podle sdělení pořadatelů opakovat. Vystoupí Vypsaná fixa, Hentai Corporation a This!.

Hudební festival Jurkovič Open se uskuteční 10. července v Jílovém u Prahy. Přehlídka nese jméno výrobce kytar a bluesmana Petra Jurkoviče, který zemřel v listopadu roku 2015. Vyrobil mimo jiné nástroj Billymu Gibbonsovi ze ZZ Top, Eriku Claptonovi či Jeffu Beckovi. Třicet let od svého vzniku na festivalu v roli hlavní hvězdy oslaví plzeňská skupina Alice v čele se zpěvákem Danem Bártou.

Michal Prokop zve na statek

Již popáté pozve zpěvák a hudebník Michal Prokop své přátele a fanoušky do Všetic na festival Krásný ztráty live. Hudební přehlídka, na které již tradičně dochází k neobvyklým žánrovým i generačním setkáním, bude zahájena 13. srpna, v den zpěvákových pětasedmdesátých narozenin.

Prokop na festivalu také slavnostně pokřtí své nové album Mohlo by to bejt nebe. Kromě něho a kapely Framus Five zahraje i Pražský výběr.

„Festival na Statku Všetice je sám o sobě založen na unikátním komorním a přátelském prostředí. I s ohledem na to, že stále není jasné, jaká bude maximální možná kapacita na kulturních akcích ze strany vládních restrikcí, jsme do prodeje dali zatím jen dvě stě vstupenek. Dalšími diváky v tuto chvíli budou také ti, kteří si zakoupili vstupenky na Prokopův tradiční vánoční koncert. Ten je s konečnou platností zrušen,“ řekl pořadatel David Gaydečka.

Připravenost na uspořádání osmého ročníku oznámili organizátoři festivalu Brod 1995. Koná se tradičně v Českém Brodu na místě, kde před lety startoval dnes velký Rock for People. Jednodenní akce, která se v omezeném režimu konala i loni, se odehraje 21. srpna.

Chystané letní festivaly

Lucerna Music Bar Open 18. 6. – 16. 9., Ledárny Braník, Praha

Hudba na vinicích 18. 6. – 25. 9., vinařství Sonberk, Johann W, Valtice, Vican a Bzenec

Broumovská kytara 19. 6., Broumov

Jurkovič Open Air 10. 7., Jílové u Prahy

Hudba na horách 10. 7. – 22. 8., Monínec, Špičák, Harrachov, Špindlerův mlýn

Šternberský kopec 24. 7., Šternberk

Přehrady fest 30. 7. – 31. 7. Vranov, 6. – 7. 8. Seč

Čeřínek 2021 6. 8., Čeřínek

Krásný ztráty Live 13. – 14. 8., statek Všetice

TrutnOFF BrnoON 20. – 22. 8., Brno-Pisárky

Brod 1995 21. 8., Český Brod

„Podle aktuální předpovědi covid Brodu nezabrání a my směle můžeme prohlásit, že jsme na osmý ročník připraveni,“ řekl Petr Fořt, pořadatel akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám