Hlavní obsah

Knihy bez DPH? Úlevu žádají nakladatelé alespoň dočasně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krizi přichází Svaz českých knihkupců a nakladatelů s dalším nápadem, dočasně by se mohla zrušit DPH na knihy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatel Martin Vopěnka

Článek

Pandemie zasáhla knižní trh velmi tvrdě, obchody byly zavřené, ale ani po otevření se tržby nevrátily na původní úroveň. Žádná velká pomoc od státu zatím nepřišla, ministerstvo kultury už dříve vzkázalo, že velká nakladatelství „jsou výdělečné firmy”. Čeští nakladatelé na rozdíl od jiných odvětví kultury nežijí z dotací, ale z tržeb.

„V posledních měsících se ukázalo, že knižnímu trhu, tvrdě postiženému krizí, nelze účinně pomoci prostřednictvím kulturních grantů. Je tomu tak proto, že za normálních okolností je knižní trh na grantech nezávislý – z 99,5 % závisí na tržbách. Za normálních okolností je také knižní trh jediným odvětvím kultury, které je z hlediska státního rozpočtu vysoce aktivní. Tím víc je ale nyní postižený výpadkem tržeb. Ani po znovuotevření knihkupectví se tržby zdaleka neblíží běžnému stavu, oscilují mezi 50 a 70 procenty. Odhad celkového poklesu knižního trhu v letošním roce o 30 % se tak bohužel jeví jako střízlivý,” uvedl za SČKN Martin Vopěnka.

Lidé si mohou listovat v knihách, nevěřte dezinformaci, tvrdí knihkupci

Kultura

Dodal, že knižní a slovesná kultura je nejvýznamnějším kulturním odvětvím. Knihy podle něj podporují vzdělání, poučení, rozvíjí myšlení a čtenářskou gramotnost u dětí.

„V situaci, kdy nefunguje přímá podpora tohoto významného kulturního odvětví, žádáme o podporu formou ekonomického nástroje – totiž dočasného osvobození knih od DPH. Jednalo by se o opatření spravedlivé a sociální, které by zároveň utlumilo tlak na zvyšování cen v důsledku poklesu počtu vydaných výtisků. Spravedlivě by se rozložilo mezi knihkupce, distributory i nakladatele a pomohlo by i autorům,” řekl Vopěnka. Některé evropské země u knih DPH nemají.

„Adresovali jsme proto ministryni financí paní Aleně Schillerové dopis se žádostí o osvobození knih od DPH zatím do konce roku 2021. Na vědomí jsme tento dopis dali ministrovi kultury panu Lubomírovi Zaorálkovi,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám