Hlavní obsah

Lidé si mohou listovat v knihách, nevěřte dezinformaci, tvrdí knihkupci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihkupci se ohradili proti názoru, že si lidé ani po otevření obchodů nemohou listovat knihami. Jde podle nich o dezinformaci, která zazněla na tiskové konferenci vlády ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prozaik, básník a nakladatel Martin Vopěnka hovoří o dezinformacích.

Článek

„Z páteční tiskové konference vlády vzešla dezinformace o tom, že zákazníkům v knihkupectvích nebude dovoleno knihami listovat. V následných doporučeních Ministerstva zdravotnictví se tato zpráva naštěstí nepotvrdila. Zákazníci si tak mohou užít vybírání knih v nově otevřených knihkupectvích v plném rozsahu, pouze si u vstupu dezinfikují ruce, čímž chrání ty, kteří by případně po nich listovali stejnou knihou. Při šíři nabídky knih v knihkupectvích to však ani není pravděpodobné,“ vzkázal předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

„Co nejsrdečněji tak všechny zveme do nově otevřených knihkupectví. Přijďte knihkupce podpořit,“ dodal.

RECENZE: Českého vojáka zlomili nacisti, ale hlavně peníze

Film

Velkým problémem podle něj zůstává „nedostatečná a neúčinná“ podpora za strany ministerstva kultury a znovu apeluje, aby se knižnímu trhu pomohlo.

„Parametry pro podání grantu byly jen mírně upraveny snížením koeficientu prodejnosti. Korunu všemu nasazuje skutečnost, že nakladatelé budou znát výsledky teprve v polovině srpna. Očekáváme také zahlcení komisí, které budou pracovat ve stejném složení a budou zavaleny zvýšeným počtem žádostí. Práce v komisi přitom byla již v minulosti náročná a nedostatečně honorovaná,“ tvrdí Vopěnka.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám