Hlavní obsah

I film o krizi středního věku může být zábavný

Právo, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Z Berlinale na Febiofest a pak do českých kin zamíří film In Good Company, který v berlínské hlavní soutěži představil jeho režisér Paul Weitz (Prci, prci, prcičky, Jak na věc) a herci Dennis Quaid a Topher Grace.

Článek

Film, který se u nás bude jmenovat V dobré společnosti, vypráví o tom, že kolem padesátky si nemůžete být jisti zaměstnáním ani tím, zda těhotenský test nalezený v odpadkovém koši patří vaší ženě nebo dceři. Že sport už víc bolí než těší a že váš nový "teenagerský" šéf může i nemusí být prima kluk, který to také nemá úplně lehké. A že se to všechno dá nakonec přežít. In Good Company je z těch filmů, které mají co říci a činí to natolik zábavně, že vám ani další křížek na krku nemusí připadat jako blížící se konečná.

"Myslím, že to není smutné téma," odpověděl Weitz na otázku, proč natočil komedii o smutných věcech. "Chtěl jsem natočit komedii se sociálním podtextem a přiznávám, že jsem zároveň záměrně natočil pohádku, která sice nemá typicky hollywoodský happy end, ale pozitivní vyznění jak pro staršího, tak mladého hrdinu."

Další chytrý a zábavný film Beyond the Sea představil v Berlíně Kevin Spacey, který v něm hraje hlavní roli zpěváka Bobba Darina a kromě toho je jeho režisérem, producentem a spoluscenáristou.

Kevin Spacey jako zpěvák Bobb Darin

Bobby Darin byl pár let v polovině minulého století idolem mládeže. Patřil ještě ke generaci, která zpívala v kravatě a s řádně ostříhanými vlasy, získal dvakrát Grammy, natočil pár průměrných filmů, měl jednu oscarovou nominaci, ale k nesmrtelným postavám populární hudby rozhodně nepatří. Přestože některé jeho hity jako titulní Beyond the Sea nebo Mack the Knife zná asi každý, nebýt Spaceyho, těžko by na něj dnes někdo vzpomínal.

"Všechno začalo mou matkou, která byla Bobbyho nadšenou fanynkou," zavzpomínal v Berlíně na zrod filmu Spacey. "Zatímco moji vrstevníci už poslouchali modernější hudbu, já jsem vyrůstal na Sinatrovi a Darinovi. Proto jsem o něm chtěl natočit film," řekl Spacey, který ve filmu skvěle hraje, zpívá i tančí v rytmu a přesném stylu přelomu padesátých a šedesátých let. Jeho projekt však deset let putoval po hollywoodských studiích a nakonec si ho natočil sám.

Všichni se ho prý ptali: Kdo už dnes zná Bobbyho Darina? A i když jim odpovídal: A kdo už dnes zná Forresta Gumpa?, nebylo mu to nic platné, nakonec natočil Beyond the Sea jako nezávislý film. "Koneckonců i Jack Lemmon a mnozí další si některé své filmy také produkovali sami. Herec totiž nemá během natáčení moc velké slovo, ale když film dopadne špatně, stejně je to na něj. A proč jsem i režíroval? Prostě proto, že jsem žádného jiného režiséra nenašel," dodal.

Reklama

Související články

Berlinale ovládnou vážné filmy

Na filmovém festivalu bude soutěžit 21 snímků, nejvíc jich je z Francie Na prvním z velkých mezinárodních filmových festivalů roku, německém Berlinale, bude...

Berlinale bude ve znamení Francie a Afriky

Historický francouzsko-britsko-jihoafrický soutěžní film Man to Man režiséra Régise Wargniera zahájí ve čtvrtek večer v Berlinale Palastu 55. ročník prvního...

Na Berlinale se představil i Jan Budař

Filmy ve znamení sexu, politiky a rock"n"rollu slíbil ještě před zahájením 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale 2005 jeho ředitel Dieter...

Výběr článků

Načítám