Hlavní obsah

Berlinale bude ve znamení Francie a Afriky

Právo, Věra Míšková (Berlín)
BERLÍN

Historický francouzsko-britsko-jihoafrický soutěžní film Man to Man režiséra Régise Wargniera zahájí ve čtvrtek večer v Berlinale Palastu 55. ročník prvního z velkých mezinárodních filmových festivalů v roce.

Foto: Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o.

V prostorách colloredo-mannsfeldských sádek se představí kuchaři s tipy na přípravu ryb.

Článek

O Zlatého a Stříbrné medvědy se bude před porotou, jíž letos předsedá americký režisér německého původu Roland Emmerich, ucházet 21 filmů. Český zástupce se však do hlavní soutěžní ani žádné z dalších festivalových sekcí nedostal. Celkem promítne letošní Berlinale 343 filmů z dvaapadesáti zemí.

V soutěži se utkají například norské, britské, americké, čínské a japonské snímky, nejpočetněji je zastoupena Francie - má tu čtyři. V té souvislosti se také očekává příjezd francouzských hvězd Catherine Deneuveové a Gérarda Depardieua, kteří spolu hrají v soutěžním filmu Časy se mění, jejž představí režisér André Téchiné.

Přijet by měl Smith i Reeves

Z dalších slavných tváří světového filmu by na červeném koberci na Postupimském náměstí organizátoři rádi přivítali například Keanu Reevese, který hraje v americkém soutěžním filmu Thumbsucker, Glenn Closeovou, jež by mohla doprovodit americko-britský soutěžní snímek Heights, či Willa Smithe, kterého uvidíme před závěrem festivalu v nesoutěžní komedii Hitch.

Humoru jinak letos Berlinale asi mnoho nenabídne, očekávají se především vážné filmy, značné množství s politickou tematikou. Program se soustředí i na Afriku, v soutěži budou dokonce dva snímky týkající se rwandské genocidy. Pozoruhodné snímky zaplní nepochybně kolekci 26 filmů z amerického festivalu Sundance, který patří mezi největší přehlídky nezávislého filmu na světě.

Festival ocení umění britského herce Daniela Day-Lewise, jedna z retrospektivních přehlídek připomene dílo režiséra Stanleyho Kubricka.

Česká republika bude na Berlinale zastoupena v programu Shooting Star 2005, což je příležitost pro vycházející evropské hvězdy představit se mezinárodnímu tisku a producentům.

Češi představí Jana Budaře

Mezi dvacítkou mladých hereckých talentů využije tuto možnost po Táně Vilhelmové a Aně Geislerové, které se představily na minulých dvou ročnících, Jan Budař, známý především z filmů Nuda v Brně, Mistři a Horem pádem.

Prezentovat se bude tradičně Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, na jehož nadcházející jubilejní 40. ročník přijede pozvat hosty prezident Jiří Bartoška.

Na Evropském filmovém trhu bude Českou republiku už potřetí zastupovat České filmové centrum, které nabídne ve svém stánku informace o aktuálním stavu české kinematografie a pro odbornou veřejnost uspořádá projekce osmi filmů.

V pondělí 14. února se v Českém centru v Berlíně podruhé uskuteční panel Talking Czech Film, letos věnovaný problematice psaní scénářů. Diskuse se zúčastní režiséři a scenáristé Alice Nellis a Saša Gedeon a herci Jan Budař a Börkur Gunnarsson. Rovněž podruhé se uskuteční koprodukční trh, na který byl vybrán debut režiséra Tomáše Mašína Tři sezóny v pekle. Berlinale vyhlásí své ceny v neděli 20. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám