Hlavní obsah

Na Berlinale se představil i Jan Budař

Právo, ČTK, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Filmy ve znamení sexu, politiky a rock"n"rollu slíbil ještě před zahájením 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale 2005 jeho ředitel Dieter Kosslick. Ten také ve čtvrtek večer uvedl slavnostní zahájení, jehož hlavními hvězdami byli herci Kristin Scott Thomasová a Josef Fiennes z úvodního filmu Man to Man režiséra Régise Wargniera.

Foto: Jiří Smutný

O koncerty v MOÚ je téměř vždy velký zájem

Článek

Již první filmy naznačují, že to, co Kosslick s jistou nadsázkou slíbil, se v průběhu festivalu nejspíš do značné míry naplní. Man to Man se odehrává v sedmdesátých letech 19. století, kdy skupina vědců odvezla ze střední Afriky dva pygmejské obyvatele do Velké Británie k vědeckému zkoumání, které mělo prokázat, že jsou mezičlánkem mezi lidoopy a člověkem.

Silné společenské téma je zpracované s velkou mírou vstřícnosti vůči širokému publiku, což režisér Varnier na tiskové konferenci komentoval: "Nechtěl jsem natočit prvoplánově politický film proti rasismu a nejde ani o to, že to je historické drama. Nemám tohle škatulkování rád - šlo mi o lidské drama, silný příběh, který bude o těchto otázkách mluvit prostřednictvím emocí."

Hvězdami Thomasová, Fiennes a křováci

Zahájení festivalu se zúčastnili i dva pygmejští herci - Lomama Boseki a Cécile Bayihaová, o jejichž talentu mluvil nejen režisér, ale například i Joseph Fiennes s velkým uznáním: "Hrálo se mi s nimi úžasně, jsou to spontánní, upřímní a hrdí lidé."

Páteční program začal pubertou. Sedmnáctiletý Justin ve filmu Thumbsucker, což v překladu označuje toho, kdo si cucá palec, opravdu tenhle "zlozvyk" má. A k tomu spoustu dalších stresů, frustrací, nezodpovězených otázek a neřešitelných strachů, které mu ten palec do pusy samy sunou. S citem a humorem natočený film se zabývá dospíváním teenagerů, ale v souvislostech tu jde vlastně o dospívání v každém věku. Nevelkou roli Justinova lékaře si ve filmu zahrál Keanu Reeves, který se vyjádřil, že po všech třech Matrixech přesně něco takového potřeboval.

Z puberty se festival dostal filmem Asylum do víru vášně a sexu na půdě psychiatrické kliniky, kde si manželka lékaře začne s pacientem, jenž před šesti lety zavraždil manželku a ve zničujícím vztahu se oba řítí přímou cestou do pekel.

Jako událost dne bylo očekáváno uvedení nesoutěžního filmu Hotel Rwanda, jímž se program vrátil k letošnímu velkému tématu Berlinale - na černý kontinent. Tento první ze dvou filmů, věnovaných genocidě ve Rwandě, už má přitom na kontě tři oscarové nominace - za herecké výkony a za scénář.

Jan Budař jako "vycházející hvězda"

Mladý český herec Jan Budař se v sobotu představil v Berlíně jako jeden z 21 evropských hereckých talentů budoucnosti. Herec známý například z filmů Nuda v Brně nebo Duše jako kaviár se bude v Berlíně představovat evropským producentům a agentům.

"Já jsem si natiskl 200 vizitek a ty hodlám rozdat," řekl ČTK Budař. S sebou má také DVD nahrávky snímků Nuda v Brně a Mistři. "Takže tak já šířím český film," usmíval se.

Nuda v Brně Vladimíra Morávka byla koupena i do německé distribuce pod názvem Sex in Brno, v Berlíně se promítá i film Milana Cieslara Duše jako Kaviár, v němž Budař ztvárnil hlavní roli. On sám nyní pracuje na dalším filmu s Vladimírem Morávkem, který se jmenuje Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Budařovým snem je spolupráce s hvězdami

Společnost European Film Promotion každý rok na filmovém festivalu Berlinale představuje mladé herce z evropských zemí a zprostředkovává jim setkání s evropskými filmovými producenty a agenty. "Myslím, že ještě v životě mě nefotilo tolik fotografů," podotkl Budař.

Sám by rád pracoval například s režiséry Pedrem Almódovarem nebo Martinem Scorsesem, francouzskou herečkou Audrey Tautouovou či Dustinem Hoffmanem.

"Pak bych mohl hrát syna Johnu Malkovichovi, pak bych se rád potkal s Gérardem Depardieuem," řekl. "Myslím, že těch jmen je hrozně moc, s nimiž bych rád pracoval," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám