Hlavní obsah

Berlinale ovládnou vážné filmy

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na filmovém festivalu bude soutěžit 21 snímků, nejvíc jich je z Francie Na prvním z velkých mezinárodních filmových festivalů roku, německém Berlinale, bude od 10. do 20. února soutěžit o zlaté a stříbrné medvědy jedenadvacet filmů, šestnáct z nich bude mít světovou premiéru. Dalších pět se bude promítat v hlavní přehlídce, ale mimo soutěž.

Foto: Archiv

Vltava s přístavištěm v Hluboké.

Článek

Mezi hereckými hvězdami, které se objeví v soutěžních snímcích a jak doufají pořadatelé, i v Berlíně při festivalu jako hosté, jsou například Gérard Depardieu, Catherine Deneuveová, Will Smith, Glenn Closeová, Isabelle Rosselliniová nebo Debra Wingerová.

Mezi filmy převládá vážná témata, v programu jsou například snímky o posledních dnech před popravou protifašistické bojovnice, o posledních 48 hodinách dvou palestinských sebevražedných atentátníků nebo o občanské válce ve Rwandě.

Festival zahájí francouzský film Régise Wargniera Man to Man, na závěr bude mimo soutěž promítnut americko-německý snímek Kinsey o americkém průkopníkovi sexuologie Alfredu C. Kinseym.

Nejvíce filmů z Francie, z ČR opět žádný

Nejpočetněji bude zastoupena Francie, která představí pět snímků a podílela se i na všech třech koprodukcích, které byly do soutěže přijaty. Čtyři filmy přiletí ze Spojených států, tři pocházejí z Německa a po jednom filmu vysílají do soutěže Velká Británie, JAR, Čína, Japonsko, Itálie a Dánsko. Předsedou soutěžní poroty bude německý režisér Roland Emmerich, který se proslavil i v Hollywoodu.

Česká kinematografie nebude mít v hlavní soutěži zástupce ani tentokrát. Mezi evropskými vycházejícími hereckými hvězdami se ale představí Jan Budař, který získal Českého lva za hlavní roli ve filmu Nuda v Brně. Spolu s dalšími dvaceti mladými umělci získá na Berlinale ocenění Shooting Star 2005 a šanci představit se zahraničním filmařům, což mu může vynést i možnost získat roli v některém z chystaných zahraničních snímků.

Reklama

Výběr článků

Načítám