Hlavní obsah

Hudebníci vyzvali politiky, aby nepoužívali jejich písně bez svolení

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mick Jagger z Rolling Stones, Lorde, Sia, Green Day, Pearl Jam, Sheryl Crowová, Lionel Richie, Michael Stipe, Steven Tyler z Aerosmith, Elvis Costello či Blondie. Ti i další podepsali otevřený dopis, kterým chtějí dosáhnout toho, aby politici používali jejich písničky na svých politických shromážděních jen s jejich vysloveným souhlasem.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Mezi podepsanými je i Mick Jagger.

Článek

Používání známých hitů jako „kulisy“ při politických akcích bylo tématem už během kampaně před prezidentskými volbami v USA v roce 2016. Opakuje se i nyní a důvodem jsou především kampaně současného prezidenta Donalda Trumpa. Několik hvězd už dalo jasně najevo, že si nepřejí, aby využíval jejich písně.

V dopisu hudebníci vyzvali předvolební štáby, aby před použitím jejich hudby na politických událostech vždy předem žádali o povolení. „Žádný umělec by neměl být nucen zpronevěřit se svým hodnotám nebo být spojován s politiky, které nerespektuje nebo nepodporuje,“ stojí v listě.

Připomeňme, že britští Rolling Stones v červnu pohrozili Trumpovi právním jednáním kvůli tomu, že na předvolebních shromážděních zněla bez jejich svolení píseň You Can’t Always Get What You Want. Pozůstalí po Tomu Pettym se v červnu ohradili proti tomu, že Trumpův štáb na shromáždění, které se konalo ve městě Tulsa, použil zpěvákův hit I Won’t Back Down.

Proti používání písniček na Trumpových shromážděních se ozvali i Elton John, Brandon Urue nebo pozůstalí po zpěvákovi Princovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám