Hlavní obsah

Hodiny čili pracující důchodce Hercule Poirot

Právo, Ilja Kučera ml.

K velmi příjemným a milým titulům audioknižní produkce posledních let patří nepravidelná poirotovská řada v podání herce Lukáše Hlavici. Postupně se v ní objevují další a další mnohdy méně známé tituly z bohaté tvorby královny světové detektivky Agathy Christie.

Foto: One Hot Book

Obal audioknihy

Článek

Zpravidla je jejich ústřední postavou svébytný malý mužík s mohutnými kníry a geniálním mozkem, v Anglii žijící belgický detektiv Hercule Poirot. A právě z tohoto důvodu sem patří, ale tak trochu i nepatří čerstvá novinka Hodiny.

Samozřejmě, jasnozřivý duch Hercula Poirota je tím podstatným, co dopomůže k vyřešení dvojice velmi záhadných vražd. Ale geniální detektiv malé postavy se v samotném příběhu objevuje jen okrajově, jen místy.

Zastihneme ho totiž v době, kdy si coby starý muž v podstatě dopřává zasloužený důchod. Tráví čas ve svém hotelovém apartmá obložen knihami a baví se zevrubným studiem děl dobových autorů detektivních románů. To nakonec svým způsobem přispěje i k rozřešení zapeklitého případu. Ale neprozrazujme více.

V domě nevidomé ženy je nalezen zavražděný muž neznámé totožnosti a vyšetřování postupně vede i k vraždě důležité svědkyně. Navíc se z nepochopitelných důvodů v obývacím pokoji slepé ženy kromě mrtvoly objeví i několikero hodinových strojů, které jí nepatří. Kromě místní policie v dané době pátrá ve stejné oblasti i mladý agent tajné služby, kterého do stejných míst vedou špionážní stopy. Oba případy se nakonec propojí a pro mladého agenta se stanou navíc i případem osobním.

Příjemné pocity

Jazyk a vypravěčské umění Agathy Christie a půvabně elegantní atmosféru staré dobré Anglie tu opět podtrhuje herecké podání Lukáše Hlavici. Především roztomilé je jeho herecké pojetí Hercula Poirota, poněkud roztržitého, samolibého a ješitného, ale přesto geniálního.

Jakkoli do případu vstupuje okrajově jako rádce, který se nevydá ani na místo činu a jen ve svém hotelovém pokoji zapojuje mozek a rozdává pokyny, je to nakonec on, kdo nasměruje policii i mladého agenta ke zdárnému cíli. Ve světě zahlceném kriminálními thrillery jsou prostě Hodiny audioknihou, kterou posloucháte s radostí a výhradně příjemnými pocity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám