Hlavní obsah

Film o Led Zeppelin je hotov. Page a Plant se na něm podíleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Bernard MacMahon zveřejnil název svého filmu o Led Zeppelin, jedné z nejdůležitějších skupin všech dob. Becoming Led Zeppelin je první celovečerní dokument, na kterém aktivně spolupracovali všichni žijící členové kapely.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Zpěvák Led Zeppelin Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page

Článek

„Becoming Led Zeppelin je film, o kterém nikdo nevěřil, že je možné ho udělat,“ tvrdí MacMahon. „Díky intenzivnímu pátrání po celém světě a letům restaurování vizuálních a zvukových archivních materiálů konečně můžeme ten příběh vyprávět.“

Vedle vyprávění členů Led Zeppelin (Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones) se objevují také nikdy nevydané záznamy s Johnem Bonhamem, který zemřel v roce 1980.

Ačkoliv Led Zeppelin zněli velmi americky, byla to anglická skupina založená v Londýně roku 1968. Vycházeli z tradičního blues a folku, ale zámořské vlivy tak výrazně proměnili, že založili úplně nový styl. Jejich hlučný tvrdý rock s prvky rhytm and blues tehdy překvapil, někteří je dokonce označují za průkopníky metalu.

Už první deska nazvaná Led Zeppelin (1969) měla velký úspěch s hity Good Times Bad Times, Dazed and Confused nebo Communication Breakdown. Další album (takzvaná „dvojka“) přineslo mimo jiné monumentální riff z Whole Lotta Love, který napodobovaly stovky muzikantů. Na čtvrté desce (lidově „čtyřka“) se nachází dlouhá artistní skladba Stairway to Heaven, nejkultovnější rocková balada v dějinách.

Bruno Mars s Andersonem. Mistři světa ve vykrádání funky sedmdesátek

Kultura

Led Zeppelin byli uznávaní kritikou i nesmírně populární, legální prodeje jejich alb se odhadují na asi 300 milionů kusů.

Datum premiéry nového snímku zatím nebylo stanoveno. Existuje také film The Song Remains the Same (1976), ale to není klasický dokument, spíš koncertní záznam spojený s různými fantaskními scénami.

Na Bounty Rock Cafe míří Bluesbones či Garage. Flamengo Reunion připomene 60. léta

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám