Hlavní obsah

Festival Záře s The Young Gods naznačil svůj potenciál

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Pandemie festivalům nepřeje, všechny velké nakonec byly zrušené. Mezi těmi menšími zaujala v sobotu Záře v areálu kladenské Poldovky. Nabídla originální prostor i dobrou dramaturgii v čele s PSH a švýcarskými The Young Gods.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák a kytarista The Young Gods Franz Traichler

Článek

Místo konání dalo vzpomenout na zrušené Colours of Ostrava, i bývalá kladenská huť nabízí působivou industriální architekturu v čele s několika vysokými pecemi, kde se tavily proslavené oceli Poldi. Areál je samozřejmě menší, desetitisíce lidí by se tam nevešly, ale to je v dnešní době vedlejší.

Pořadatelé spojení s klubem Auto Da Fé a bývalým Klubem 19 dokázali dát do pořádku halu Strojovna, která sloužila pro menší kapely, a připravit jedno pódium pod širým nebem. Hlavně však měli šťastnou ruku při výběru kapel.

Hiphopoví PSH představují legendu, WWW patřili vždy k nejzajímavějším kapelám na tuzemské scéně a švýcarští The Young Gods si nejen udržují punc kvality, ale i po 35 letech na scéně se pokoušejí dál posouvat. Ukázalo to jejich vystoupení, které potvrdilo, že loňská deska Data Mirage Tangram nebyla jen náhodným vybočením, ale představovala nový začátek, kdy se v jejich tvorbě uplatňuje stále více kytara zpěváka Franze Treichlera.

I když se loni na podzim švýcarské trio už hodně vracelo k staršímu materiálu, set na Kladně byl postaven na nové desce. Úvodní Entre en Matiére ukázalo, že dnes trio využívá i ruchy, ostří dodalo Tear Up The Red Sky i starší Kissing The Sun, ale zaznělo i Figure sans nom nebo Everythem. Na závěr samozřejmě nechyběly osvědčené písně Longue Route a Gasoline Man.

The Young Gods zahrají i starší skladby

Kultura

WWW Neurobeat ukázali, kam se dokázali posunout ve svém vždy osobitém pojetí hip hopu, když úvod patřil ryze industriálním zvukům nasamplovaných úderů do kovu. Opět nechyběly provokativní texty. Představovali dobrý přechod od Švýcarů k PSH, kteří jsou naprostou legendou.

Záře alespoň trochu připomněla doby před pandemií, což si pochvaloval zpěvák The Young Gods Franz Treichler. Říkal, že jediné tři koncerty v zahraničí byly ty tři v České republice - v Trutnově, v Plzni a na Kladně. Zrušené bylo nejen turné po USA, ale i koncerty v Belgii. I během koncertu komentoval uzavřené hranice, před písní Tenter le grillage.

Po vystoupení dodal, že je rád, že se stihne vrátit do pondělí, než bude Česká republika zařazená na červený seznam. „To bych musel do karantény. Naštěstí letíme v neděli,“ řekl Novinkám.

Skupina The Young Gods: Nejdříve bude jen hudba a světla

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám