Hlavní obsah

Eva Pilarová byla královnou trutnovského festivalu, připomíná Martin Věchet

Právo, Jaroslav Špulák

V roce 2006 vystoupila Eva Pilarová na letním hudebním festivalu TrutnOff v areálu na Bojišti v Trutnově. Reakce publika ji nesmírně překvapila a později přiznala, že to byl nádherný okamžik.

Foto: archiv Martina Věcheta

Eva Pilarová a Martin Věchet na festivalu TrutnOff v roce 2009.

Článek

„Bylo to něco neuvěřitelného. Nejhezčí na tom je, že to v roce 2009 zajiskřilo ještě víc. Tehdy dokonce došlo ke korunovaci. Stojí za tím Martin Věchet, stala jsem se královnou festivalu. A tleskal i pan prezident Václav Havel,“ vzpomínala.

„Kořeny to mělo v roce 1995, kdy jsme poprvé na festival tohoto druhu pozvali Banjo Band Ivana Mládka. Nejprve si lidi klepali na čelo a říkali, že jsem se definitivně zbláznil. Jenže Banjo Band potom takříkajíc zboural festivalový areál,“ zavzpomínal pro Právo pořadatel festivalu Martin Věchet.

V roce 2003 pozval na akci Waldemara Matušku a od něho už prý byl jen krůček k tomu oslovit Evu Pilarovou.

„Stálo nás to velké přemlouvání, byl to pro ni šok. Říkala mi, že málokoho dokáže proklínat a zároveň milovat. Ačkoli jsem ji připravil o několik bezesných nocí, tak mě prý miluje. Bylo mi ctí. Velmi děkovala za to, že jsme to udělali. Nebyl důvod nevěřit. Byl to prý pro ni životní koncert celé její kariéry, který prý předčil i ty semaforské,“ konstatoval Věchet.

V roce 2009 byla během svého trutnovského vystoupení korunována na královnu festivalu.

„Před vystoupením nic netušila. Jen jsem jí řekl, že za ní přijdu a něco jí předám. Byla z toho pak zcela dojatá. Mimochodem, jak poprvé, tak podruhé jsem před tím, než vstoupila na pódium, cítil, jak se jí chvěje ruka. Lehounce jsem ji zezadu popostrčil a řekl jí, že to bude dobré. Ve chvíli, kdy se potom chytla mikrofonu a začala zpívat, z ní postupně nervozita opadala. Říkala mi, ze jí hodně pomohl nápis na kartonu se srdíčkem: Eva Šubyduby sem patří. Často mi pak vyprávěla, že jej má stále schovaný,“ řekl Věchet.

Foto: archiv Martina Věcheta

Eva Pilarová se v roce 2009 na festivalu TrutnOff setkala i s Václavem Havlem.

V roce 2010 přijela na festival zpívat i vařit. Asistoval jí při tom Ivan Magor Jirous. „Vyrazili jsme na houby a přinesli jich tři koše. Udělal z nich pomazánku, kterou mazala divákům na topinky. Bylo to vynikající. Dodnes jsme nicméně strašně vděční za to, že nepřišla hygiena a nepídila se po původu potravin. V tom roce v Trutnově zazpívala spontánně mimo pódium duet Tam za vodou v rákosí s Ivanem Jirousem,“ přiblížil s úsměvem Věchet.

V roce 2014 přijela na festival jako host koncertu Jiřího Suchého. „Jeho vystoupení končilo tím, že si klekl na pódiu a uklonil se hlavou až k zemi,“ vzpomněl ještě Věchet. Dodal, že zpěvačka posílala návštěvníkům akce pravidelně zdravice.

V letošním roce by se jeho festival měl uskutečnit v Brně. Věchet na něj chtěl Evu Pilarovou, brněnskou rodačku a královnu, opět pozvat. Bohužel již nebude mít příležitost.

„Moc to bolí, nečekali jsme to. Člověk míní, pánbůh mění,“ uzavřel Věchet.

Zemřela Eva Pilarová. Poslední rozloučení kvůli koronaviru nebude

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám