Hlavní obsah

Einstürzende Neubauten připravují novou desku, představí ji i v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Legendární německá industriální skupina Einstürzende Neubauten oznámila, že po dvanácti letech vydá nové album The Year Of The Rat, ke kterému uspořádá i turné. V jeho rámci vystoupí 22. května 2020 v pražském Foru Karlín. Album nese jméno podle jednoho z zvířat čínského zvěrokruhu.

Foto: 10:15 Promotion

Einstürezende Neubauten

Článek

Krysa je symbolem vynalézavosti a všestrannosti, připomněla kapela na svém webu a zdůraznila, že se jen nemíní vyhřívat na vavřínech slávy z čtyřicet let dlouhé minulosti: „Místo toho pokračuje zvědavost objevit všechno, co vesmír zvuků přináší“ Dodala, že má „jedno oko upřené do budoucnosti“.

Volba čínské tematiky není náhodná, manželkou zpěváka Blixy Bargelda je americká Číňanka Erin Zhu a oba střídavě žili v San Francisku, Berlíně a Šanghaji. Zhu se podílela na konceptu širší komunity fanoušků propojených přes internet.

Kapela uvedla, že půjde o první nové album po dvanácti letech, kdy vyšla deska Alle wieder offen, která nabízela jako poslední nové písně.

V roce 2014 sice vyšla deska Lament, ale v jejím případě nešlo o řadové album, ale o studiový záznam představení pro belgické město Diksmuide, které připomínalo sto let od začátku první světové války. Skladby sice nesly typický rukopis a Kriegsmaschinerie byla hodně industriální, ale nešlo o čistě autorské dílo. V Lament zazněly i úpravy státních hymen zemí zapojených do konfliktu nebo dvou písní dirigenta 369. pěchotního pluku Jamese Reese Europy či recitovaná báseň vlámského dadaisty Paula van der Broecka a zhudebněné telegramy, které si posílali Vilém II. a Mikuláš II.

Na albu pracuje skupina vedená zpěvákem Blixou Bargelem, jejímiž dalšími členy jsou baskytarista Alexander Hacke, bubeník a perkussionista N. U. Unruh, kytarista Jochen Arbeit a další bubeník a perkussionista Rudi Moser. Poslední dva dlouho vedli vlastní instrumentální skupinu Die Haut a k Neubatenům se připojili až v polovině devadesátých let, kdy odešli perkussionista Mark Chung a F. M. Einheit, který byl důležitý pro zvuk kapely.

Během turné, které začne 19. dubna v Postupimi, odehraje skupina 17 koncertů. Pražský bude hned druhý. Turné zakončí 30. září vystoupením v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám